În primul rând țin să precizez că acesta nu este un articol pentru cei care-și câștigă banii din editarea de conținut vizual, ci pentru cei care vor să-și editeze pozele de familie din plăcere sau ca o pasiune.
Imaginea pe diferite dispozitive neclaibrate
Imaginea pe mai multe dispozitive calibrate corect
Este adevărat că majoritatea monitoarelor au un buton marcat „Auto”. Acesta te ajută să faci o calibrare aproximativă, dar destul de bună pentru a urmări un film sau pentru a te bucura de grafica unui joc. Problema apare atunci când vrei să modifici o poză pentru a o pune pe rețelele sociale sau pentru a o imprima pe un cadou personalizat pentru că atunci riști ca ea să nu aibă nuanțele și tonurile de gri pe care tu le-ai stabilit editând acea imagine.
O unealtă simplă și gratuită pentru dispozitivele care funcționează având la bază un sistem de operare Windows este Calibrize 2.0
Calibrarea monitorului se face foarte simplu, mai ales pentru cei care rup puțină engleză în doar 3 pași. Prin acești pași se face reglarea contrastului, luminozității și a valorii Gamma pentru cele 3 culori de bază Rosu, Verde și Albastru.
Este utilă o calibrare de fiecare dată când ne apucăm de editat fotografii, deoarece se poate schimba lumina ambientală, unghiul din care privim monitorul (la modele mai vechi) poate afecta felul în care percepem imaginea etc.
Pentru profesioniștii în arta fotografiei exista unelte mult mai performante care pot face o calibrare precisă a monitorului astfel încât imaginea să fie pe suportul imprimat așa cum este văzuta și pe ecran, dar pentru noi muritorii de rând o calibrare simplă este de cele mai multe ori mai mult decât suficientă.
Poți publica un advertorial pe blog
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO
Publică un advertorial
Bun, dar cum faci treaba asta fara o masurare cat de cat a informatiei afisate pe ecran?
De obicei, cine are nevoie de mai mult de atât, știe și cum și de ce să-și calibreze ecranul. Aplicația de mai sus te ajuta mai mult să egalizezi luminozitatea fiecarei culori, luând ca referință un ton de gri perceput dintr-o imagine cu bare alb negru.
O unealtă pentru măsurare ar fi colorimetrul, dar este o unealtă destul de scumpă pentru un amator care nu este pasionat înrăit de fotografie.
In fapt, aceea e varianta cea mai ieftina. Calibrarea adevarata se face cu echipament de 4-5000 de euro. Unele echipamente ajung si la 20 k. In cel mai bun caz. Optiunea ta e mai mult ochiometrica.
Eu cred că este utilă și calibrarea ochiometrică pentru a edita niște poze din albumul de familie, Cea profesionistă, cu aparate de mii de euro este pentru profesioniștii din lumea filmului. Pentru cineva care editează niște flaiere sau cărți de vizită este bun și aparatul acela de sute de euro