Nu este chiar atât de ușor să obții succes în mediul online. Indiferent de domeniul în care vrei să ai succes folosindu-te de avantajele internetului, trebuie să folosești texte atrăgătoare care să și vândă.
Hai să încercam să descoperim împreună cum putem să scriem texte care aduc succes în mediul online.
Înainte de a ne apuca de treabă, trebuie să știm care este publicul țintă căruia dorim să ne adresăm pentru a ne putea adapta stilul și vocabularul folosit astfel încât textul nostru să fie înțeles de către acesta.
Nu trebuie să ne gândim doar la nivelul de cultură al publicului, așa cum ar fi tentată multă lume să creadă, ci și la zona din care acesta ar trebui să provină, folosind regionalismele potrivite atunci când este cazul, sau la vârsta acestuia adaptându-ne exprimările în concordanță cu mentalitatea generației căreia dorim să ne adresăm.
Spuneam mai devreme că trebuie să scriem texte care atrag și vând în același timp, ambele caracteristici fiind la fel de importante deoarece nu poți vinde dacă nu ai cui să-i vinzi și degeaba ai public care ajunge să-ți cunoască oferta dacă nu reușești să-l convingi că face o alegere bună cumpărând de la tine.
Cum poți scrie texte care atrag?
În primă fază trebuie să reușim să stârnim curiozitatea care să-l facă pe potențialul cititor să își dorească a citi și câteva rânduri din conținut, nu doar titlul.
Pentru a reuși în acest deziderat, trebuie sa știm care sunt principalele subiecte de care ar putea fi interesate cât mai multe persoane din cele care fac parte din publicul nostru țintă, să abordăm acele subiecte într-o manieră originală și, chiar dacă nu putem veni cu nimic nou pe marginea acelui subiect, cu toate ca ar trebui ca măcar o părere personală să fie inclusă, să lăsăm impresia că avem ceva de spus.
Cum concepem un titlu bun?
Ceea ce nu v-am spus până acum, este faptul că trebuie să ținem cont de un tip de cititor aparte atunci când scriem texte pentru a fi utilizate pe internet. Trebuie să ținem cont și de felul în care crawlerele percep textul pe care noi îl scriem.
Din acest motiv titlurile textelor folosite în mediul online ar trebui să respecte câteva reguli destul de stricte:
- ar trebui să conțină între 40 și 90 caractere
- trebuie să conțină fraza sau cuvintele cheie pentru care dorim ca textul nostru să apară cât mai sus în paginile cu rezultate afișate de motoarele de căutare.
- Nu trebuie folosite în exces majusculele (deși în aparență ajută, pe termen lung s-ar putea să contribuie la un SPAM Score nedorit
Regulile de mai sus ar trebui îmbinate cu măiestrie cu următoarele, care țin de cum percepe utilizatorul titlul:
- titlul trebuie să fie reprezentativ pentru conținut, în caz contrar, utilizatorul îl va percepe ca pe un clickbait și întregul site sau afacerea prezentată pe acesta își va pierde credibilitatea.
- un titlu eficient este acela care este ușor înțeles, de aceea este bine să nu folosim cuvinte complicate, decât dacă reușim să stârnim curiozitatea cu acestea
- titlul nu trebuie să dezvăluie informația cea mai de preț din conținut, ci doar să informeze potențialul cititor că poate afla informația citind ceea ce este sub titlu. Exemplu dacă vrem să facem o postare în care să anunțăm că noul preț pentru produsul X este de 10 lei în loc de 15 cât era înainte, putem spune în titlu că „Află cu cât am scăzut prețul produsul X”, dar prețul ar trebui să fie dezvăluit abia în interiorul postării.
Cum compunem un text bun pentru o postare?
Principiile învățate în școala generală despre compunerea unui text sunt valabile și în cazul textelor menite să apară pe internet (trebuie structurate » introducere » cuprins » încheiere, conform unui plan de idei), însă este necesar să ținem cont de timpul cititorului și de faptul că, într-un minut, un om citește un text de aproximativ 1200 caractere (cam 200 cuvinte), deci nu ar trebui să solicităm prea mult răbdarea acestuia concepând introduceri lungi, plictisitoare și lipsite de substanță.
Ținând cont de cele de mai sus, introducerea ar trebui să fie cuprinsă în 120 caractere și să aibă rolul unui „sumar” care să determine cititorul să continue lectura.
Cuprinsul trebuie să fie și el structurat la rândul său folosind subtitluri pentru fiecare idee principală, iar fiecare astfel de subtitlu trebuie să respecte regulile amintite atunci când am vorbit despre titlul unui text.
Pentru ca textul să aibă proprietatea de a putea vinde, proprietate despre care vom vorbi mai pe larg în cea de a doua secțiune a acestui articol, încheierea trebuie să aibă un rol de rezumat al beneficiilor aduse de informația, serviciul sau produsul care se dorește a fi vândut.
Textul trebuie să fie atractiv din toate punctele de vedere și pentru asta trebuie să acordăm o atenție deosebită atât corectitudinii în exprimare cât și felului în care acesta este redactat, structura sa trebuie să fie vizibilă (stiluri diferite ale fontului pentru titluri, paragrafe, citate, adnotări), fără ca acesta să pară împodobit artificial.
Cum facem un text care să vândă?
Un exemplu celebru de text care vinde, este celebra replică „o mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește de pomană”. De ce spun că această replică vinde, deși nu prezintă nici un produs? Pentru că această replică „vinde” o idee, te convinge să schimbi modul în care faci o anume activitate.
Cum reușește această replică să vândă cu doar 12 cuvinte?
- Este ușor de reținut
- Scoate în evidență necesitatea
- Oferă soluția pentru acoperirea necesității
- Oferă un argument solid în favoarea soluției
Acestea sunt de fapt caracteristicile de bază ale unui text care vinde. Pe lângă acestea, textul poate să mai conțină și alte elemente care să vină în întâmpinarea celor mai probabile argumente pe care le-ar putea avea cumpărătorul pentru a amâna decizia de cumpărare și în cele din urmă pentru a cumpăra din altă parte sau de a nu mai cumpăra deloc.
De ce poate eșua o vânzare?
Pentru ca o vânzare să se finalizeze, cumpărătorul trebuie să renunțe la ceva cu scopul de a obține altceva. În momentul în care acesta ar trebui să ia hotărârea de a cumpăra, acesta va analiza avantajele și dezavantajele obiectului vânzării și le va compara cu acel ceva la care va trebui să renunțe, iar dacă în acel moment va considera că este în avantaj, va încheia vânzarea.
Iată câteva din cele mai frecvente motive pentru care o vânzare ar putea eșua:
- cumpărătorul crede că nu are cum să ofere ceva comparabil la schimb (nu are bani suficienți)
- cumpărătorul nu este ferm convins că va avea câștigurile cele mai bune de pe urma achiziției și crede că ar putea găsi ceva mai convenabil în scurt timp
- cumpărătorul consideră că nu are timp suficient să analizeze datele problemei și va căuta să amâne decizia, ceea ce îi va acorda posibilitatea de a realiză că nevoia sa nu este reală sau că poate fi satisfăcută și de un alt ofertant, poate în condiții mai avantajoase pentru el
- crede că îi va fi prea greu să intre în posesia bunurilor sau să ajungă în punctul în care să aibă beneficii de pe urma informației sau serviciului
Pe o pagină web ne va fi mai greu să „citim” cumpărătorul pentru a afla care ar putea fi motivele care-l pot face să evite de a lua decizia de cumpărare, de-aceea este bine să luam măsuri pentru a le contracara pe toate.
Trebuie să-i oferim mai multe alternative de a oferi ceva la schimb. În cazul cumpărăturilor din magazinele online, la secțiunea de plăți, dacă va avea și opțiunea de a plăti în rate, grija lipsei banilor nu va mai fi chiar un argument pentru a amâna decizia de cumpărare. Chiar și existența mai multor metode de plată: cash la livrare, mai mulți procesatori de plăți, posibilitatea de a plăti în avans sau la predare, toate acestea reprezintă alternative pe care le are la dispoziție cumpărătorul pentru a-și achita contra-valoarea obiectului vânzării.
Pentru a fi mai convingători, putem să accentuăm avantajele ofertei nostre în comparație cu oferta celor mai cunoscuți dintre concurenții noștri, subliniind faptul că unele dintre aceste avantaje sunt în directă conexiune cu momentul încheierii vânzării și că există posibilitatea de a le pierde la o dată ulterioară.
Putem oferi mai multe opțiuni de livrare a obiectului vânzării, atât ca și metodă și cost, cât și ca timp. Astfel cumpărătorul va găsi mai ușor rezolvare la diferite probleme care i-ar veni în minte:
- cum îl duc?
- ce fac cu el până când … ?
- unde-l țin până când … ?
- e cam scumpă livrarea …
Pentru ca textul să vândă cât mai eficient, este ideal să introducem chiar în partea de încheiere, după ce am încheiat prezentarea ofertei, o frază care să îndemne cititorul să acționeze în sensul finalizării vânzării și chiar să punem în imediata apropiere butonul magic care marchează acordul de a cumpăra!
Cum putem crește vânzarea?
Cel mai bun moment pentru a crește randamentul vânzării este acela în care vânzarea s-a finalizat. Atunci putem să prezentăm oferte de servicii sau produse complementare sau de servicii post-vânzare: mentenanță, instructaj, consumabile.
În cazul textelor care vând este bine să prezentăm aceste oferte post-vânzare odată cu mesajele de confirmare a tranzacției sau chiar după ce am introdus partea cheie a unui astfel de text, cunoscută sub forma de „indemn la acțiune„!
Oricine poate avea succes dacă folosește texte care vând!
După cum bine ați realizat citind rândurile de mai sus, nu orice text vinde la fel de bine, dar așa cum am mai spus textele pot fi făcute și atractive, și convingătoare.
În cazul în care simți că ai nevoie de cineva care să-ți compună cele mai eficiente texte pentru a vinde, îti stau la dispoziție. Sunt doar la un click distanță, prin WhatsApp!
Poți publica un advertorial pe blog
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO
Publică un advertorial