Poză cu un resou din BCA
Poză cu un resou din BCA

Și înainte de ’89 era frig în case și curentul scump, dar oamenii „se descurcau”, că așa-i românu’, mai descurcăreț.

Acest articol conține imagini preluate de pe site-ul https://www.metalochimice.ro

Cum au ajuns românii să inventeze resoul electric din BCA

Fie că stăteai la bloc și beneficiai de avantajele „sistemului centralizat de încălzire„, fie că stăteai la curte și te încălzeai cu sobe pe lemne, cărbuni sau gaze naturale (dacă erai într-un cartier de oameni mai răsăriți), tot tremurai iarna în casă de frig atunci când era gerul aprig dacă nu găseai metode alternative de încălzire.

Caloriferele din casele românilor erau mai mult reci, mai mult din pricina economiei drastice, dar și din cauza ineficienței sistemului sau al deselor avarii.

Sobele nu aveau cum să facă față dacă nu aveai ce băga în ele pentru a te încălzi și, deși erau depozite specializate din care puteai să-ți achiziționezi cărbuni și lemne de foc, acești combustibili solizi erau raționalizați în funcție de nr. de persoane (dacă țin bine minte, aveai dreptul să cumperi 700 kg lemn și 500 kg cărbune pentru fiecare membru al gospodăriei). Pentru cota de lemne și cărbuni trebuia să te programezi din timp, să plătești, apoi să te cerți cu șmenarii care făceau livrarea deoarece aceștia încercau să îți demonstreze că alea 5 roabe de lemne însemnau 2100 kg și că 1500 kilograme de cărbuni încăpeau în 3 roabe.

Resou electric pentru gătit

Soluția cea mai la îndemână era încălzirea cu energie electrică, chiar dacă era destul de scump și în acele vremuri un kwh. Contoarele de energie electrică erau destul de primitive încât să poată fi blocate cu o bucată de plastic subțire introdusă printr-o mică fantă aflată între gemulețul contorului și carcasa de tablă. Deci furtul de energie electrică era destul de răspândit. Probabil că se știa la nivel înalt acest aspect și de aceea era foarte greu să-ți procuri aparate de încălzit de putere mare.

Se găseau ceva resouri pentru gătit, dar acestea nu dădeau prea multă căldură, așa că cei mai îndemânatici își făceau resouri din BCA și nichelină. Nichelina se găsea în târguri improvizate, iar BCA-urile se luau la subraț de pe multele șantiere ale capitalei.

De ce să NU mai folosești resoul electric din BCA

  • acum există o multitudine de aparate electrice pentru încălzit, oricare dintre acestea având un randament energetic mult mai bun decât acele improvizații
  • toate aparatele electrice ce pot fi procurate acum sunt mult mai sigure în exploatare, unele având protecții suplimentare la supra-încălzire, la răsturnare, la scurt circuit etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *