Ce trebuie să știi despre testele de viteză la internet

Indiferent că ai intenet de la Digi, Orange, Vodafone sau un alt provider, la un moment dat vei dori să știi dacă ceea ce plătești este și ceea ce primești. Vrei să știi că dacă pe abonamentul tău scrie 1Gbps, tu poți descărca cu această viteză.

În primul rând vreau să lămurim o confuzie pe care mulți o fac în ceea ce privește unitatea de măsură a vitezei conexiunii la internet. 1bps este diferit de 1Bps!

1 byte înseamnă un octet pe românește, adică 8 bits (8 biți). Datorită asemănării în engleză a celor două unități de măsurare a informației se prescurtează astfel B » byte și b » bit, adică 1B este egal cu 8b.

Bit-ul este cantitatea minimă de informații ce poate fi transmisă, 1 bit nu poate avea decât două valori ( adevărat / fals, 1 / 0, deschis / închis sau pornit / oprit, depinde la ce este folosit acel bit).

Înainte de a sări la gâtul furnizorului pentru că nu îți asigură viteza conform contractului verifică următoarele aspecte:

 • Ai garantată o viteză de sau de până la. Pentru că majoritatea furnizorilor nu-ți garantează o bandă minimă decât la unele pachete business, ci îți spune că poți descărca cu o viteză de până la … în funcție de cât de solicitată este rețeaua în zona ta.
 • Viteza (lățimea de bandă) este exprimată în Bps sau în bps, pentru că 1GBps = 8Gbps și 1Gbps = 125MBps
 • Testul de viteză efectuat de tine este relevant sau nu este

Relevanța testului de viteză

Viteza cu care se transmite informația între două calculatoare nu depinde doar de conexiunea dintre ele ci și de capacitatea acestora de a livra, respectiv primi acea informație. De aceea veți vedea recomandări de genul: pentru a beneficia de viteza de internet trebuie să aveți un procesor minim X, cu minim Y RAM și stocare de tip SSD

FAQ

La teste descarcă cu 1Gbps, dar când descarc de pe torente nu descarcă cu mai mult de 120MBps.

Nu este nimic anormal, așa cum spuneam mai sus, 125MBps înseamnă 1Gbps, deci descarci cu o viteză apropiată de cea maximă.

Nu pot downloada programe din Microsoft Store cu mai mult de câțiva kbps

Dacă la teste viteza pare normală, înseamnă că serverul de pe care descarci nu îți poate livra informația mai repede. Există niște opțiuni în Windows care îți permit să te folosești de alte calculatoare din rețea pentru a descărca mai repede actualizări și software.

Care sunt cele mai bune servicii pentru a testa viteza la internet

FAST.com

este un serviciu oferit de NETFLIX. În general arată foarte bine viteza maximă de download, fiind optimizat pentru a livra conținut. La viteza de upload nu strălucește în precizie, nefiind optimizat pentru a primi fișiere de dimensiuni mari.

SpeedTest.net

este un serviciu oferit de OOKLA. Acesta este cel mai complet serviciu de testare al vitezelor de acces la internet, aici puteți găsi și statistici diverse dar puteți verifica și alți parametrii ai conexiunilor.

DIGI.ro

Acesta este un serviciu oferit pe serverele RCS-RDS dar cu software-ul celor de la OOKLA.

Spre deosebire de SpeedTest.net, nu îți încarcă navigatorul cu reclame

Puteți testa viteza conexiuni dumneavoastră la internet

– faceți click pe butonul START de mai jos –

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 5 comentarii

 1. Perfu

  Eu de foarte multi ani sunt extrem de multumit de serviciile mobile oferite de catre Vodafone . Eu de pe telefonul mobil fac Hotspot catre pc , laptop si alte device-uri si viteza este una extrem de buna

  1. Grig

   Ce înseamnă extrem de buna? La Digi pe 4G am în medie 30Mbps … suficient pentru navigat sau filme dar nu pentru backup de date

   Viteza internet Digi mobil 4G

 2. Wlog.Ro

  Teste de viteza recomandate:
  – Speedtest.Net,
  – Nperf.Com

  Legat de internetul prin fibra, din experienta cel mai „echilibrat” este la Orange. Are ping-ul cel mai mic, in jocuri si video online este mai putin lag si delay. In 2022 Vodafone are upload tot 25 mb si viteza maxima 500 mb pt. ca folosesc infrastructura Upc, Digi au pus monopol la sate si comune (ceea ce este un lucru bun) insa are cel mai mare ping din tara, Orange folosesc si au folosit intotdeauna fibra Telekom care este cea mai stabila retea.

  Legat de internetul pe mobil, din experienta recomand Vodafone (desi sunt client Orange). La Orange, internetul pe mobil merge bine pe Yoxo (momentan doar 4G). La Digi cresc reclamatiile la Anpc datorita serviciilor de proasta calitate, ieftin si prost.