Am văzut că e mare deranj în spațiul public pentru înlocuirea termenului sex cu gen în noile cărți de identitate.

Să privim puțin în definițiile celor doi termeni din DEX:

SEX, sexe, s. n. 1. Totalitatea caracteristicilor morfologice și fiziologice care deosebesc animalele și plantele în două categorii distincte, masculi și femele. 2. Fiecare dintre cele două categorii de viețuitoare diferențiate după organele genitale; bărbați sau femei, masculi sau femele. ◊ Sexul tare (sau viril) = bărbații. Sexul slab (sau frumos) = femeile. [Pl. și: sexuri] – Din fr. sexe, lat. sexus.

GEN, genuri, s. n. 1. Fel, soi, tip (pe care le reprezintă un obiect, o ființă, un fenomen etc.). ♦ Fel de a fi al cuiva. 2. Diviziune obținută prin clasificarea creațiilor artistice după formă, stil, temă. ◊ Pictură de gen = pictură care înfățișează aspecte ale vieții cotidiene. ♦ Fiecare dintre diviziunile fundamentale în care se împart operele literare și care cuprind creațiile asemănătoare prin modul de a reprezenta realitatea. Genul epic. Genul liric. Genul dramatic. Genul oratoric. 3. Categorie gramaticală bazată pe distincția dintre ființe și obiecte, precum și dintre ființele de sex masculin și cele de sex feminin. 4. (Biol.) Categorie sistematică, subordonată familiei, care cuprinde una sau mai multe specii înrudite de plante sau de animale. 5. (Log.) Clasă de obiecte care au note esențiale comune și cuprind cel puțin două specii. ◊ Gen proxim = gen (5) care este cel mai apropiat de noțiunea de definit. – Din lat. genus, -eris.

Din cele două definiții rezultă și spaima ultra-ortodocșilor privind înlocuirea atributului sex cu gen: faptul că primul termen cataloghează cetățenii în doar două grupe distincte: masculin și feminin, în timp ce atributul gen poate avea o mulțime de alte valori: neutru, melancolic, coleric ș.a.m.d.

Cert este că puțin adevăr este în fiecare din tabere. Se știe, deși nu se discută, că nu există în realitate catalogarea precisă masculin – feminin pentru că în realitate nimic nu e alb sau negru și în fiecare mascul există o proporție de feminitate iar în fiecare femeie există o doză de masculinitate.

Hermafrodiții au ajuns să fie total excluși din orice ecuație, tocmai datorită acestei încercări de a împărți indivizii în două tabere distincte.

Dacă ar trebui să catalogăm populația umană în trei categorii: masculin, feminin și hermafrodit și am ține cont de definiția ultimului termen la modul absurd, am avea surpriza să constatăm că această nouă categorie ar cuprinde toate femeile păroase și toți bărbații cu sâni și ar fi cel puțin comparabilă numeric cu celelalte două!

Părerea mea: cred că ar trebui să se elimine cu totul acest atribut din cărțile de identitate, atât pentru a nu mai exista controversa gen sau sex, cât și în virtutea ideii de egalitate între genuri.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns