La noi în casă este o tradiție să facem în fiecare an, de Crăciun, cârnați proaspeți din carne de porc, foarte condimentați, numai buni să stârnească pofta de a savura un pahar de vin bun. În fiecare an cumpăram mațe, tocăm carne, o condimentăm și apoi ne chinuim să băgăm carnea în mațe.
În ultimii ani, odată cu creșterea temperaturilor exterioare, am observat că nu-i mai putem gerui. Lăsând cârnații proaspeți atârnați la aer, să-i prindă gerul și să se usuce în mod natural, ajungeau la un fel de maturare care le dădea un gust superb. Acum, cu temperaturi de peste 10°C, nu prea mai merg desăvârșiți, eventual îi lăsăm o noapte pentru a se scurge, apoi îi băgăm repede la congelat.
Vreți să știți ce condimente folosim?
Nu știu să vă spun exact, pentru că nu folosim mereu aceeași rețetă, ne place să improvizăm și să condimentăm „după gust”. Folosim sare, piperul, boia iute, boia dulce, usturoi, coriandru, ienupăr și neapărat piri-piri, care este un ardei foarte iute (un fel de chilli), dar nu știu să vă spun neapărat cât punem din fiecare pentru că de fiecare dată gustăm carnea aceea crudă, proaspăt condimentată, pentru a ne decide ce-i mai trebuie.
Cred că amestecul de condimente depinde și de cum este carnea tocată, de cât de grasă este și ce fel de mușchi predomină.
Care este cea mai grea parte a procesului de desăvârșire a cârnaților?
Pentru că noi avem o mașină electrică de tocat care se comportă foarte bine atunci când trebuie să toace, dar este aproape inutilă atunci când îi folosim accesoriile pentru a umple mațele, partea cu umplutul ne scoate din minți, dar merită efortul. Faptul că este prea cald afară și că nu mai reușim să geruim cârnații așa cum o făceam în urmă cu câțiva ani ne determină să nu mai facem zeci de kilograme de cârnați, ci doar câteva kilograme, cât să avem până la bobotează.
Imagine reprezentativă preluată de aici: Takeaway, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons, pentru că este încă post și carnea pentru cârnați este încă congelată
Poți publica un advertorial pe blog
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO
Publică un advertorial
Pingback: Va fi cald de Crăciun și în acest an - gtd.ro