Am aproape 3 ani de când am carnetul de șofer. Azi am făcut un drum rapid cu metroul până la Universitate. A trebuit să urc și să cobor în 2 stații, de 2 ori, și mi-a ieșit limba de un cot.
Mi-am propus să repet mai des experiența pentru a-mi păstra condiția fizică. Două zile pe săptămână ar trebui să las mașina să se odihnească și să folosesc transportul în comun. Problema e că la un simplu calcul, chiar dacă motorina s-a dublat în doar 2 ani la preț, ies mai ieftin să merg singur cu mașina decât să folosesc ocazional STB-ul și Metroul.
Astăzi am folosit pentru un singur drum dus-întors: 2 călătorii metrou cumpărate cu 6 lei și două abonamente urbane de câte 45 minute prin SMS, adică 6 lei. Cu 12 lei aveam 1.33 litri de motorină, suficienți pentru a parcurge cei 15 km prin oraș.
Concluzia este că nu as avea nici un avantaj folosind transportul în comun, cu excepția mișcării fizice
Mai iei in calcul si uzura masinii , timpul stat in trafic , stresul din trafic etc … Eu daca as avea masina tot cu metroul si cu stb-ul as merge
Mașina se uzează și dacă stă, poate chiar mai accentuat decât atunci când este folosita, taxe trebuie să-i plătești periodic, chiar daca nu o folosești, statul în trafic este mai relaxant decât statul în statie așteptând să te îmbulzești pentru un autobuz răpciugos.
Singurul impediment atunci când folosești mașina personală este locul de parcare la destinație.
Ideea era că ceva nu este in regula cu tarifele la transportul in comun. Se spune sus și tare că prețurile oricum sunt subvenționate, dar așa subvenționate, pentru un călător ocazional, care nu are abonament, este mai costisitor un drum prin București decât dacă și-ar folosi propria mașină pentru a-l face, ceea ce nu este normal din punct de vedere economic. Înseamnă că la STB și la Metrorex sunt pierderi enorme …
Și eu folosesc foarte mult mijloacele de transport, tocmai din acest motiv…să fac mișcare.
Merg 1-2 zile cu mașina la muncă în rest cu mijloace de transport.