Am făcut un drum rapid prin ceața deasă care s-a lăsat în București și am realizat că în ceață se văd mai bine proștii de la volan. Am întâlnit destui idioți care în loc să-și folosească lămpile de ceață mergeau cu faza lungă pe un drum destul de circulat și de iluminat, astfel încât să-le vadă lumea de la distanță prostia.

Ce lumini se folosesc atunci când este ceață destul de deasă?

Hai să vedem ce scrie în Biblia Șoferului despre utilizarea luminilor:

Art. 114.
 • Conducătorii de autovehicule și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
  • luminile de poziție sau de staționare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităților, de la lăsarea serii și până în zorii zilei, ziua când plouă torențial, ninge abundent sau este ceață densă ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drumul public;
  • luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localități, cât și în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
  • luminile de întâlnire și cele de ceață pe timp de ceață densă;
  • luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoțesc coloane militare sau cortegii, transportă grupuri organizate de persoane și cele care tractează alte vehicule sau care transportă mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
  • luminile de întâlnire atunci când plouă torențial, ninge abundent ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drum;
  • luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;
  • luminile indicatoare de direcție pentru semnalizarea schimbării direcției de mers, inclusiv la punerea în mișcare a vehiculului de pe loc.
 • Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în fața sa, acesta este obligat sa folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.

Concluzia este că pe timp de ceață se folosesc luminile de ceață și cele de întâlnire (faza scurtă), fie noapte fie zi. Luminile de drum (faza lungă) poate fi folosită noaptea atât în localități, cât și în afara acestora, dacă iluminatul stradal nu este suficient, cu condiția să nu ai pe același sens de mers în fața ta un alt vehicul la mai puțin de 100 m și nici pe sensul opus să nu ai în față nici un vehicul la mai puțin de 200 m.

Dacă mergi cu faza lungă pe bulevardele Bucureștiului, care sunt destul de iluminate și aglomerate, ceilalți participanți la trafic te pot considera prost chiar dacă nu e ceață, pentru că îi incomodezi, faci pietonii invizibili pentru ceilalți participanți la trafic care vin din sens opus, iar pe cei de pe același sens cu tine îi pui în imposibilitatea de a mai putea să se asigure atunci când vor să schimbe banda de mers.

De ce să nu folosești luminile de drum (faza lungă) când e ceață foarte densă?

Deși legea nu-ți interzice în mod expres să folosești luminile de drum când este ceață densă, eu îți spun că faza lungă îți diminuează vederea noaptea pe timp de ceață foarte densă, cu vizibilitate de sub 100 m. Poți face un experiment dacă nu mă crezi pe un drum întunecat și pustiu când e ceață densă mergând cu faza scurtă și lumini de ceață o perioadă. Pornește apoi faza lungă, vei observa că în față îți vor apărea niște fascicule albe iar carosabilul va fi mai puțin vizibil decât înainte.

Dacă oricum nu este vizibilitate pe distanță suficientă, nu are rost să gonești cu peste 50 kmph, din două motive:

 1. Legea nu îți permite nici pe autostradă să mergi cu viteză mai mare
 2. Nu ai avea șanse să oprești în timp util în caz de nevoie dacă mergi cu viteză mai mare

În aceste condiții, ce rost mai au luminile de drum?

De ce sunt poziționate luminile de ceață jos?

Semne pe Butoanele care controlează luminile de ceață

Rolul luminilor de ceață nu este acela de a face autoturismul pe care îl conducem mai vizibil, ci acela de a ne permite să vedem mai bine carosabilul în condiții de ceață. Luminile de întâlnire sunt suficiente pentru ca mașina pe care o conducem să fie vizibilă de la distanță foarte mare, dar ne ascunde gropile sau alte obstacole mici care se află la câțiva metri în fața mașinii, luminile de ceață au rolul de a ne permite să observăm mai bine carosabilul, făcând-ul mai luminos decât particulele de apă care formează ceața.

Dacă ai descoperit ceva nou și util în acest articol, fă în așa fel încât să-l citească și alte persoane, dă-l mai departe, dacă ai ceva de spus despre ceea ce am scris, poți să-ți expui părerea folosind formularul de comentarii de mai jos!

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are un comentariu

 1. Stefan

  La noi jumătate dintre șoferi sunt analfabeți si tu te aștepți să știe ce să facă când ceața densă se așterne.

  Tot e bine că unii folosesc faza lunga, prin Brașov îți pot arata zilnic, dimineața exemple când este ceață densă cum unii merg cu luminile stinse.

  Acum vreo 2 ani tot cam in perioada asta circulam noaptea pe un drum neiluminat cu ceata densa și m-am trezit cu o mașină oprită pe sensul meu fără nici o lumină…am evitat-o in ultimul moment .