Tot apar știri alarmiste despre o posibilă pană de curent majoră (BlackOut). Hai să vedem care ar putea fi cauzele unui asemenea eveniment neplăcut și cum ar trebui să ne pregătim.

Posibile cauze de blackout

 • Cutremur major. Un cutremur de pământ de peste 7 grade poate produce o pană de curent din mai multe motive:
  • Centrala de la Cernavoda va intra automat în regim de avarie pentru a preveni o catastrofă precum cea de la Cernobâl
  • Elemente importante din componența rețelei energetice naționale ar putea suferi avarii
  • Ar putea fi întrerupt curentul pe zone extinse pentru a preveni incendii și explozii
 • Explozii Solare.
  Exploziile solare au fost destul de dese în trecut, dar cele majore se pot produce odată la câteva decade, cum omenirea a cunoscut relativ recent beneficiile energiei electrice, acest confort fiind prezent la scara largă în viața oamenilor de aproximativ 100 de ani, nu se știe încă cât de capabilă este omenirea să își apere infrastructura energetică în fața unui astfel de fenomen.

  În cel mai rău scenariu, omenirea ar putea pierde avantajele tehnologice uimitoare dobândite în ultimul secol, în doar câteva minute, dacă o explozie solară ar tulbura câmpul electromagnetic al Pământului destul încât să prăjească tot ceea ce e capabil să funcționeze cu energie electrică.

  În acest caz am rămâne de pe o zi pe alta fără Internet, fără GPS, fără telefonie mobilă, fără tehnică de calcul. Ar fi un scenariu oribil, nu?
 • Dezechilibre mari între producția și consumul de energie electrică. Sistemul energetic este dificil de ținut în echilibru în cazul în care apar fluctuații mari de producție, pe termen scurt și fără premeditare. Pot apărea curenți mari între nodurile rețelei, curenți ce nu ar putea fi gestionați conform scenariilor, putând produce avarii ce nu pot fi remediate în perioade destul de scurte.

Ce trebuie să facem în caz de blackout?

Autoritățile ne spun să fim pregătiți să ne descurcăm fără energie electrică perioade de până la 3 zile, având la îndemână cash, apă potabilă, surse de lumină, Radio pe baterii, surse alternative de încălzire sau haine groase, mâncare ce nu necesită a fi prelucrată termic.

În cazul unei pene majore produsă de o explozie solară sau de cine știe ce armă cu impuls electromagnetic, avariile pot fi dezastruoase și ireversibile și ar trebui să învățăm să ne descurcăm precum strămoșii noștri cu opaiț, sobe cu lemne deoarece ar trebui să putem supraviețui în condiții apropiate de cele din Evul Mediu câteva luni sau chiar câțiva ani.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

TwitterFacebookWhatsAppBufferLinkedIn

Grig

Urmându-mi pasiunea, obțin satisfacții: fac site-uri :: GT_Design['WebDesign']

Lasă un răspuns

Acest articol are 7 comentarii

 1. Găsescu

  Este un deficit major de energie în toată Europa, cred că autoritățile se tem că nu vor avea de unde importa energie electrică în caz de nevoie

  1. Stefan

   Evident astea sunt doar scenarii…și știri aruncate aiurea.

   Chiar dacă se oprește centrala de la Cernavodă nu rămâne nimeni fără curent… aceasta acoperă 20 % din consum.

   Poate în cazul unei explozii solare se poate întâmpla asta…in rest nu există nici un risc.

 2. Razvan

  Posibilitatea ca un atac cibernetic să pună în dificultate o retea energetica automatizată nu există oare?

 3. Grig

  Un război de orice fel poate fi una dintre cauzele unui blackout, dar în acest articol nu am vrut să mă leg de situația conflictuală de acum, deoarece este trecătoare.

 4. Perfu

  Nu cred in teorii , am vazut ieri cum incercau presarii din Romania sa ne ia de prosti cu acel blackout total din Chisinau si cum ne aratau live cum mergeau semafoarele , trolebuzele mergeau , erau lumini prin cladiri , telefoanele mergeau etc …

  1. Grig

   Chiar dacă acum ar cădea rețeaua energetică din România, tot ar mai exista familii și instituții capabile să își producă în mod independent energie electrică. Și eu am un mic sistem fotovoltaic capabil să-mi asigure lumina de veghe și alimentarea dispozitivelor mobile cât timp va mai răsări soarele, dar asta nu înseamnă că nu aș avea de suferit dacă nu aș mai avea curent de la stâlp.

 5. benevento115

  chestia e ca la cat de multi romani sunt plecati si faptul ca nu mai exista marile uzine, deci o populatie rezidenta mult scazuta si industrie tot asa, nu vad ce probleme sa tot fie. mai ales ca a tot scazut rata de consum la electronice, becuri led etc. deci e bizar ca se propaga un posibil blackout putinist.