Dezvoltarea emoțională

Dezvoltarea emoțională a copiilor este importantă. Copii fericiți, devin adulți fericiți, încrezători în forţele proprii şi reuşesc pe parcursul vieții să fie oameni responsabili, echilibraţi. Jucăriile sunt instrumente importante în dezvoltarea emoțională a celor mici, cu ajutorul acestora copii învață să fie sensibili să empatizeze cu persoanele din jur.

Acestea sunt unelte de învingere a temerilor, de dezvoltare a creativității şi de construire a personalității nu doar obiecte de joacă şi divertisment. Iată câteva dintre jucăriile şi jocurile care sunt eficiente în procesul de dezvoltare emoţională a micuţilor.

Jucării de pluş

Când alegi jucarii de plus pentru cei mici, nu selectezi doar parteneri de somn şi joacă, ci instrumente ce ajută activ în procesul de maturizare a inteligenţei emoţionale. Copii mici comunică cu jucăriile din pluş, transmit emoţii şi se exteriorizează. Îmbrăţişările oferite acestora, grijă pe care cei mici o arată pentru bunăstarea ursuleţilor, a căţeluşilor sau a iepuraşilor din pluş sunt manifestări naturale, ce ulterior se vor revărsa şi asupra persoanelor cu care aceștia vor interacţiona. Practic, cu ajutorul plusurilor cei mici învață identifice anumite stări, să-și gestioneze emoțiile și să le controleze.

Jucăriile roboți

Trăim într-o lume puternic tehnologizată, iar jucăriile robot sunt parte din viaţa noastră. Un robot de jucărie este soluţia potrivită de a-i introduce pe cei mici în lumea digitalizată, dar în același timp soluția de a-l sensibiliza pe copil. Cei mici învață cu ajutorul acestor unelte să facă distincție între oameni care simt emoții şi pe care le exprimă, prin vorbe, plânsete, gesturi, mimică şi roboţii, care nu sunt capabili să dezvolte sentimente.

Jocuri educative

Când alegi un joc educativ pentru cel mic, nu alegi doar o modalitate de distracție, dar selectezi şi un instrument eficient de dezvoltare a abilităților creative, unelte de îmbogăţire a abilităților psihomotorii şi dezvoltare emoțională importante. Prin joc educativ, copii învață să își coordoneze mișcările şi să facă faţă provocărilor propuse prin joc, însă ce e mai important că îi ajută să aibă răbdare, să fie perseverenţi, să-și gestioneze emoțiile fie că reușesc sau nu în ducerea la bun sfârşit a sarcinilor.

Dezvoltarea emoțională a copiilor este un proces complex ce se dezvoltă pe parcursul întregii copilării. Familia, persoanele din cercul social al celui mic şi jucăriile sunt câțiva dintre factorii importanți care ajută în acest proces.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns