Cum să faci față somnului neodihnitor și a oboselii cronice
Este normal să te simți obosit după o noapte dormită prost sau câteva zile aglomerate.
Însă oboseala cronică este o problemă din ce în ce mai frecventă în secolul nostru. Extenuarea spre deosebire de oboseala stă la baza multor boli și se caracterizează printr-o lipsă de energie indiferent de orele de odihnă sau de somn. Poate fi un subiect vag de aceea medicul este cel mai în măsură să pună acest diagnostic. Însă dacă este o situație ce durează deja de cel puțin șase luni și interferează cu capacitatea de muncă sau de a desfășura activitățile zilnice, reprezintă o problemă serioasă.
Legătura dintre somn și extenuare
Extenuarea sau oboseala cronică apare atunci când simptomele nu sunt ameliorate prin somn sau odihnă. Practic oricâte ceaiuri pentru somn bei sau oricâte ori dormi, te trezești obosit și lipsit de energie. Dacă nu te poți concentra asupra sarcinilor de zi cu zi posibil să te confrunți cu oboseala cronică. Dar dacă dormi bine însă te trezești fără energie pentru a rezista întreaga zi, poate fi mai degraba o tulburarea a somnului sau depresie. Însă medicul poate stabili aceste lucruri.
Cum faci diferența între oboseală și extenuare
Pentru a nu confunda oboseala sau somnolența cu simptomele de burnout cel mai ușor este să vezi dacă te simți mai bine după un somn bun. Dacă ești somnoros și obosit dar după un somn de calitate ești mai bine, nu este vorba de oboseală cronică.
Starea de somnolență din timpul zile poate fi adesea asociată cu oboseala, însă nu trebuie confundate. Când ești obosit cronic, îți este foarte greu să adormi și practic starea nu se ameliorează prin somn.
Orice senzație de acest tip care se manifestă pe termen scurt, cu energie scăzută și dispoziție proastă nu înseamnă oboseală. Când aceste senzații persistă, atunci este cazul să apelezi la medic.
Cum să gestionezi somnul neodihnitor
Fă investigații medicale pentru a exclude alte probleme de sănătate care pot fi cauza a somnului prost: diabet, boli de inimă, tiroidă, apnee în somn, etc. Totodată unele medicamente pot avea drept efecte adverse un somn neodihnitor.
Respectă ritmul circadian al corpului: unele persoane au mai multă energie dimineața, altele seara. Aceste tipare sunt deja înregistrate în bagajul genetic, tot ce îți rămâne de făcut este să le identifici și să îți ajustezi programul după ele.
Un stil de viață sănătos: bea suficientă apă, fă mișcare, elimină greutatea în exces, mănâncă regulat, mergi la somn devreme și altele. Acestea sunt elementele de bază ale unui stil de viață echilibrat.
Expune-te la lumina soarelui, petrece timp în natură și caută să te menții în mișcare pe timpul zilei, pentru a te bucura de un somn odihnitor. Iar când situația escaladează, cere ajutorul medicului.
Poți publica un advertorial pe blog
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO
Publică un advertorial