Protestele din Hong Kong pot lua oricând o întorsătură neașteptată. Acest lucru ne poate afecta pe fiecare dintre noi, deoarece China reprezintă cea mai mare putere economică a lumii. Nu știu dacă escaladarea unui conflict în zonă și urmările acestuia ne vor schimba viața în rău sau în bine, cert este că, indiferent de deznodământ, o undă de șoc se va propaga în economia mondială.

Nu trebuie să fii mare analist pentru a realiza că schimbările bruște din economia Chinei vor afecta întreg mapamondul, deoarece o mare parte dintre produsele pe care le folosim zilnic sunt produse în China. Doar trebuie să-ți imaginezi cum ți-ar afecta bugetul o scumpire majoră a acestor produse!

Nu suntem în măsură să judecăm, să înțelegem sau să intervenim în jocurile de culise care stau la baza acestei crize. Există alți jucători din altă ligă care pot interveni în acest joc fie pentru a stabiliza situația, fie pentru a-și trage spuza pe propria turtă. Sunt șanse destule ca nimic notabil să nu se întâmple în viitorul apropiat, dar totuși?

Dacă nevoia de consum a omenirii va trebui satisfăcută fără aportul producătorilor chinezi vor trebui investiți bani în alte capacități de producție, în alte zone ale Globului. Vor fi țări cu forță de muncă relativ ieftină care vor încerca să profite la maxim de această situație. Multe state ar putea beneficia de această nevoie de relocare a capacităților de producție și, deoarece va fi o concurență acerbă pentru a atrage investitorii aflați în căutare de soluții, vor câștiga acele state care vor putea oferi stabilitate, predictibilitate și anumite facilități fiscale.

Este România gata să profite de pe urma unei astfel de oportunități? Nu. Nu suntem destul de predictibili. Nu avem infrastructură de transport. Nu avem destulă forță de muncă calificată. Avem doar un oarecare avantaj prin poziția geografică.

Am putea profita, totuși? Doar dacă ne-am mișca destul de repede pentru a scăpa de piedicile în calea investitorilor. Pentru asta avem nevoie doar de o clasă politică responsabilă, iar asta depinde de noi, cei care avem o singură responsabilitate, aceea de a pune ștampila pe buletinul de vot atunci când sunt organizate alegeri.

Ce credeți că s-ar putea întâmpla dacă ONU ar decide aplicarea unui embargou economic Republici Populare Chineze? Ar avea ONU puterea să aplice o astfel de decizie, dacă aceasta s-ar impune?

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns