Pentru a vedea cât costa realizarea unui site în WordPress trebuie mai întâi să înțelegem ce este WordPress-ul, cum funcționează și să clarificăm diferența dintre serviciile oferite de WordPress.com și software-ul oferit de WordPress.org.

Ce este WordPress?

WordPress este un CMS (content management software), adică o colecție de programe scrise în PHP (o aplicație web) care au rolul de a permite și celor care nu au cunoștințe de programare web să creeze site-uri (colecții de pagini scrise în HTML).

Deși a apărut ca un CMS specializat pentru crearea de site-uri de tip blog (weblog), în timp acest CMS a devenit foarte utilizat pentru crearea de Site-uri de Prezentare, Magazine Online, Rețele de socializare, etc, deoarece codul sursă al CMS-ului a fost foarte bine explicat și dezvoltat liber de către comunitatea de utilizatori.

Cum funcționează WordPress-ul?

Pentru a instala aplicația WordPress ai nevoie de un server web care să ofere cea mai noua versiune de PHP și posibilitatea de a te conecta la o bază de date de tip MySQL adică poate folosi și o bază de date MariaDB și cel mai sigur poate fi adaptat pentru a se conecta cu orice tip de baze de date.

Fișierele WordPress creează două interfețe separate, una pentru administrare și alta pentru utilizatori.

Din panoul de administrare se pot edita setări, adăuga pagini, articole, produse, imagini, utilizatori sau alte tipuri de înregistrări.

Din FrontEnd, interfața văzută de toți utilizatorii, se poate accesa conținutul, se pot face căutări, se pot crea conturi, posta comentarii, plasa comenzi, trimite cereri prin formularele de contact.

Toate paginile HTML afișate în navigatoarele utilizatorilor sunt în principiu generate dinamic de WordPress, pe măsură ce acestea sunt solicitate, excepție făcând cazul în care anumite module de cache salvează acele pagini pe server pentru a fi servite mai rapid.

Pentru a genera o pagina în HTML, WordPress preia informații de la utilizator pentru a ști cine, ce vrea să vadă, apoi sustrage informațiile de care are nevoie din baza de date și generează pagina HTML.

Poate că acei cititori care sunt familiarizați cu aplicațiile web se vor amuza de aceste explicații, dar am încercat să prezint cât mai detaliat mecanismul care stă în spatele unui site creat în WordPress, dar într-o manieră pe care să o înțeleagă și cei care nu știu cum funcționează un astfel de program.

Diferența dintre WordPress.com și WordPress.org

Pe site-ul wordpress.com se găsește un serviciu de blogging oferit de firma mamă din spatele acestei platforme: Automattic Inc.

Utilizatorii acestei platforme nu trebuie să știe absolut nimic despre programare și despre găzduirea aplicației. Absolut gratuit oricine îsi poate face un site sau un blog găzduit pe un subdomeniu wordpress.com. Această gratuitate vinde cu anumite constrângeri. Nu se pot configura și instala prea multe opțiuni gratis. Pentru fiecare facilitate suplimentară va trebui să se achite o taxă anuală, care nu este tocmai mică.

Se poate realiza un magazin online pe platforma wordpress.com?

Da. Se poate realiza un magazin online foarte performant, cu domeniu propriu și care să reziste chiar și la fluxuri foarte mari de utilizatori, dar cu un cost pe măsură:

Se poate trece de pe wordpress.com pe un server propriu?

Desigur, dar dacă importul conținutului nu este făcut de cineva care se pricepe, există riscul de a se mai pierde din conținut

Pentru a utiliza pachetul WordPress disponibil a fi descărcat pe site-ul wordpress.org aveți nevoie de un server web care să aibă versiuni noi de PHP și o conexiune la o bază de date MySQL sau MariaDB.

Puteți să va instalați gratuit un server, XAMPP pe calculatorul dumneavoastră de acasă pentru a instala WordPress, dar va trebui să aveți IP fix sau să faceți rost de serviciul „dynamic DNS” și să aveți conexiune stabilă la internet și la rețeaua de energie electrica, pentru că site-ul nu va fi vizibil de public atât timp cât calculatorul nu este conectat la internet.

Date fiind aceste complicații este mult mai indicat să obțineți serviciul de web hosting de la un furnizor specializat, se pot găsi abonamente de găzduire web cu prețuri care pornesc de la câțiva lei pe lună.

În panoul de administrare al serviciului de găzduire puteți instala WordPress într-un mod mai automatizat.

Detalii despre cum se instalează WordPress pe un server găsiți aici

Cât costă crearea unui site în WordPress?

Acum, că am lămurit câteva chestii esențiale despre WordPress, putem să răspundem și la această întrebare, dar defalcat pentru fiecare situație în parte.

Prețul unui Site de prezentare găzduit pe WordPress.com

Dacă nu vă interesează chestii ce țin de imagine, cum ar fi numele de domeniu, anunțurile postate de Automattic și faptul ca nu puteți controla 100% aspectul paginilor, nu va trebuie altceva în afară de imaginație și câteva ore pentru a personaliza aspectul și a adăuga texte și imagini.

Dacă nu aveți acele câteva ore, va trebui să plătiți pe cineva care are timp, ar trebui sa puteți găsi un freelancer care să vă ajute pentru suma corectă: 20 – 30 lei pe oră.

Pot ulterior să trec site-ul creat pe un domeniu propriu?

Pentru a personaliza găzduirea gratuită wordpress.com atașând un domeniu propriu, va trebui să achiziționați dreptul de folosință asupra acestuia, cel mai indicat fiind să treceți la un pachet de găzduire plătit, cel mai ieftin fiind 48$/an

Dacă nu mai plătesc abonamentul se șterge site-ul?

Nu, conținutul creat de dumneavoastră va rămâne disponibil, dar nu accesând domeniul personalizat, ci subdomeniul gratuit anterior, în plus veți pierde celelalte facilități, adică vă vor apărea din nou anunțuri pe site.
Partea cea mai grea va fi aceea că pierdeți toată încrederea obținută în motoarele de căutare, pentru acestea site-ul va fi ca și șters, daci tot accentul pus pe SEO va fi fost în zadar.

Prețul unui Magazin Online Găzduit pe WordPress.com

Abonamentul WordPress.com care va permite să accesați funcțiile de eCommerce este de 45$/lună sau de 540$ anual, dar nu veți obține decât acces la un serviciu premium, nu vă va configura nimeni magazinul online în contul acestor bani.

Va trebui sa alegeți și să personalizați un template, să importați produse, să integrați module specifice firmelor de curierat și procesatorilor de plăți cu cardul cu care veți colabora. Totodată va trebui să integrați magazinul online cu furnizorii de servicii de marketing online, cum ar fi Google Merchant Center sau FaceBook Business, dar să vă preocupați să afișați toate informațiile pe care legislația vi le impune să le faceți publice.

Configurarea inițiala a magazinului online poate necesita cam 56 de ore de muncă, ceea ce v-ar costa apelând la un FreeLancer câteva sute de dolari.

Apoi vor mai fi nevoie de activități ce țin de administrarea magazinului online.

Concluzia ar fi că un astfel de magazin online ar avea costuri de minim 2.000$/an.

Costul unui site în WordPress poate fi mai mic dacă se folosește o instalare separată?

Se pot ține costurile sub control cu o instalare personalizata a wordpress-ului deoarece se pot elimina anumite „beneficii” de care nu aveți nevoie la început.

Un site care are doar câteva sute de utilizatori unici pe zi și nu are de actualizat prețul la zeci de mii produse, nu are nevoie de o găzduire de 540$/an, 60$ ar fi mai mult decât suficienți, iar pentru un site de prezentare, chiar și o găzduire web de 20$/an va fi suficientă.

Se pot face economii și la înregistrarea numelui de domeniu, deoarece sunt furnizori care au prețuri mult mai mici decât cele de pe wp.com.

Poate că am fost prea explicit fără a da totuși un răspuns destul de concret la întrebarea „Cât costa un site WordPress?„, dar voi încerca să rezum acum cele prezentate.

Cât costă un site WordPress?

Prețul unui site WordPress poate porni de la 200 lei pe an și poate trece de 10.000 lei pe an, în funcție de complexitatea acestuia.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are un comentariu

  1. Stefan

    Cel mai bine este să începi direct cu hosting privat… prețurile variază în funcție de calitatea pe o dorește fiecare.