Ce înseamnă un kilowatt oră?

Mulți dintre clienții casnici nu au habar ce e ăla un kilowatt oră, nu mă refer la unitatea de măsură în sine ci la ce reprezintă ea.

Un kWh reprezintă energia consumată de un bec de 10W în 100 de ore sau cea a unui televizor care are consumul de 100W în 10 ore sau a unui convector electric setat în prima treaptă de putere la 1000W într-o oră.

Dacă ai un bec cu LED care consumă 12W pe oră și-l ții aprins 6 ore pe zi, acesta va consuma 12*6*30/1000 kWh într-o lună, adică 2.16 kWh

Dacă ai un cuptor electric care are o putere maximă de 3600W și îl folosești pentru a coace pâine zilnic, la fiecare coacere va consuma cam 1kWh (aici este destul de relativ calculul deoarece consumul depinde foarte mult de cât de bine este izolat termic cuptorul, de frecvența cu care-i deschideți ușa șașmd), să zicem cam 25kWh.

Dacă ai un boiler electric de 2400W care stă cu LED-ul rosu aprins 3 ore pe zi, deja ți-ai nutut forocul: peste 200kWh pe lună!

Dacă ți-ai luat un „instant” de la DeLimano de 3000W și-l freci toată ziua pentru a spăla vasele cu apă călâie deja poți să-ți iei adio de la salariu, se va duce tot pe factura la energie electrică!

Acum un kWh a ajuns să coste între 1,5 și 11 lei, în funcție de tupeul furnizorului, deoarece un preț mai mare de 0.7lei per kWh nu se justifică dpdv al costurilor de producție

Vrei să faci economie?

Ia-ți un boiler potrivit nevoilor tale: ține cont că la un duș consumi cam 60 litri de apă iar un boiler de 2400 W încălzește 30 litri de apă de la 16°C la 80°C cam în 20 – 30 minute! Dacă boilerul este prea mare, acesta va încălzi 80L de apă din care vei folosi 40, iar ceilalți 40 de litri se vor răci degeaba în 8 ore. Dacă este prea mic (10l) nu va face față nevoilor tale și vei fi încălzit 10 litri de apă pentru a te limpezi cu apă rece!

Renunță la vechiul tău calculator! Ai un calculator de care ești mândru pentru că ai dat pe el 3000 lei acum 7 ani și încă merge destul de bine. Nu crezi că ai de ce să-l schimbi. Te înșeli, consumă între 300 și 500 wați pe oră, mai mult decât boilerul dacă îl ții pornit non-stop! Îl poți înlocui cu un Laptop SH care poate fi mai performant decât vechiul tău PC dacă dai pe el undeva la 1000 lei, dar care va consuma cam 30-40w pe oră. (Îți recuperezi investiția în mai puțin de o lună, la cât s-a scumpit un kWh)

Nu mai ține aparatura în priză aiurea! Un încărcător de telefon ia din rețea 0.1W pe oră chiar dacă nu încarcă, într-o lună îți consumă 0,060 kWh degeaba, dar un aparat care are transformator poate consuma chiar și 6kWh lunar doar pentru a sta oprit în priză

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 2 comentarii

  1. Wlog.Ro

    Scump domne’ scump, dincolo era mai ieftin :)) Dincolo adica la Hidroelectrica 😉

  2. Gicu

    Nu inteleg de ce au unii furnizori oferte cu 12 lei/kwh?! Iesi mai ieftin dacă folosesti un generator pe motorină …