Mă gândesc cu groază la cât de iraționali sunt oamenii de la cârma acestei țări. Cum au ajuns ei sa gândească la plafonarea prețurilor la alimente dupa ce au dat gres cu plafonarea preturilor la energie.
Este lipsit de logică să impui un preț maximal de vânzare unei categorii de produse atât de generice, cum ar fi alimentele. Efectul unei astfel de decizii are mari șanse să accelereze inflația pe termen scurt și să stimuleze consumul de produse de calitate inferioară.
Cum stabilești prețul maximal la Uleiul de floarea soarelui? Acum pretul acestui produs de băcănie variază între 6.99 lei și 12 lei, în funcție de producător și comerciant. La ce valoare plafonezi prețul acestui produs?
- La 6.99 lei pe litru? Atunci producătorii unor branduri mai de calitatate cum vor proceda? Vor renunța la calitate în detrimentul prețului pentru a rămâne pe profit sau nu vor mai produce acele sortimente?
- la 12 lei/litru? Producătorul uleiului ieftin nu ar fi tentat să mai pună 1 leu – 2 lei la preț pentru a mai compensa creșterile de costuri generate de creșterea prețurilor la energie?
Aceeași prostie au făcut-o si în cazul facturilor la energie, au plafonat prețurile la valori mari și prețurile au luat-o razna. Au încercat să inventeze roata cu compensarea facturilor la energie și au făcut o roată în colțuri în timp ce roata se folosea în vremea comunismului cu un mecanism foarte simplu: primii N kWh din consumul lunar al unei familii avea un preț, următorii te usturau grav la buzunar, fără alte criterii absurde: beneficiezi de compensare dacă de încadrezi în consumul de X kWh, dacă-l depășești cu 1 kWh îi plătești pe toți cei X+1 kWh la preț întreg!
Poți publica un advertorial pe blog
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO
Publică un advertorial