Sute de utilizatori de internet cauta în fiecare zi pe Google, Bing sau Yahoo pagini web ca a ta. Te găsesc pe tine sau găsesc pagini similare ?
în online, totul este mai rapid și informația circulă cu viteza gândului. În mare parte aceasta informație este foarte adevărată.
Trebuie însă să ții cont ca nu ești singurul care are o pagina de internet și în realitate se da o bătălie continuă între domeniile virtuale. Este ca un joc de strategie on-line în care concurezi atât împotriva unor pagini similare cât și împotriva unor pagini care nu sunt similare cu a ta.
Principiul de bază al marketingului tradițional rămâne valabil: ești prezent în mintea/ochii publicului, atunci vinzi, iar prin vânzare înțelegem orice, de la produse uzuale la produse de nișă, servicii sau chiar voturi.
Pentru prima dată în istorie un candidat outsider la președenție a surclasat favoritul datorită campaniilor din on-line.
Klaus Iohannis a avut o campanie foarte bună în mediul virtual iar succesul s-a bazat în principal pe următoarele elemente: conținutul – care a fost adecvat cu imaginea domniei sale, viteza de reacție – care a fost foarte mare, adaptarea – la evenimentele neprevăzute care au survenit pe parcursul campaniei, și nu în ultimul rând prezența.
Acest fapt ar trebui sa fie argumentul suprem, sau semnalul de alarmă, pentru cei care nu cred încă în puterea de promovare prin mediul on-line. Bugetul utilizat de domnul Iohannis pentru campanile pe FaceBook a fost de 300 de Euro !!! Nu va grăbiți să trageți concluzii pripite. Dacă veți cheltui 300 de Euro pentru FaceBook este extreme de posibil sa nu obțineți rezultate notabile.
În cazul noului președinte al României secretul a constat în strategia de promovare care la rândul ei a fost făcută de un om care înțelege cum se poartă acest război din mediul virtual despre care am vorbit la început.
Promovare organică sau plătită.
Promovarea plătită (PPC = Pay Per Click) se face prin anunțuri și link-uri sponsorizate (Google AdWords sau alte rețele) promovarea paginilor FaceBook prin intermediul FaceBook Ads sau cumpărarea de link-uri, bannere sau advertoriale (articole contra cost) pe diverse site-uri cu trafic ridicat.
Promovarea organică (SEO = Search Engine Optimization) chiar dacă nu este explicit plătită are un cost, chiar dacă este mai mic. Acest cost poate fi reprezentat de timpul alocat acestei activități și/sau de cumpărarea unui know-how (agenție sau specialist).
În cazul d-lui Iohannis costul de 300 de Euro este reprezentat doar de FaceBook Ads iar pe lângă acesta a mai existat un expert care a gândit campania și care a avut costul lui, cu siguranță justificat, pentru că rezultatul a fost eficient. Formula este simpla: cost FaceBook Ads + cost expert << costul unei campanii fără expert cu rezultate similar. Iar prin semnul << trebuie sa înțelegem MULT MAI MIC !
Avantaje și dezavantaje ale SEO și PPC
Foarte pe scurt avantajele SEO sunt că odată ridicat ca și trafic, site-ul va rămâne acolo, în primele rezultate pentru o perioada nedeterminată, fără alte costuri; iar pe de altă parte suma pe care o plătești unui specialist este modică dacă o raportezi la costul prezenței pe poziție similara în cazul campaniilor CPC (AdWords).
În cazul PPC avantajul este viteza cu care site-ul este ridicat în rezultatele motoarelor de căutare.
Dezavantajele celor două sunt ușor de intuit: la PPC o data ce ai terminat perioada plătită site-ul revine în cădere liberă cam acolo de unde a plecat în timp ce la SEO efectele se văd după un anumit timp (câteva săptămâni spre o jumătate de an). În concluzie cea mai bună strategie este un plan de promovare care să combine cele două opțiuni.
Câteva metode de promovare SEO de care să vă feriți În această luptă din on-line, pe lângă părțile beligerante (posesorii site-urilor) mai apare un element surpriză și anume mediul în care se desfășoară competiția, care este într-o perpetua schimbare. Din acest motiv nu o sa găsiți cursuri de SEO care sa fie mai eficiente decât informațiile pe care Google sau FaceBook le pun la dispoziția dvs gratuit.
Iată câteva lucruri de care vă recomandăm să nu abuzați în strategiile de promovare:
- Înscrierea în Directoare – va atrage eliminarea și penalizarea site-ului dvs.
- Înscrierea în agregatoare de articole Link-uri pe pagini care au mai mult de 50 link-uri externe – Google penalizează astfel de metode, incluse în categoria link-uri cumpărate sau spam.
Acest subiect este foarte amplu, sperăm ca v-am trezit interesul și vă veți documenta înainte sa luați deciziile despre cele mai bune strategii de promovare, în același timp sperăm că informațiile date de noi aici va sunt de folos. În concluzie: publicitatea on-line poate fi ieftină, eficientă și rapidă doar în cazul în care știm cum sa purtăm bătălia perpetua din online, și mai ales dacă știm ce vrem și cui să ne adresăm.
Recomandăm crearea unui site ieftin, dar cu conținut util și investiții masive în promovarea online pentru eficiență maximă!
Poți publica un advertorial pe blog
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO
Publică un advertorial
Pingback: Cât costă promovarea unui site pe Google? - Publicitate Online
Pingback: Cum promovez un produs pe net? |
Pingback: La ce ajută un site? » Grig.BLOG