M-am obișnuit să văd partea pozitivă a lucrurilor. Am găsit o parte pozitivă chiar și în faptul că a sărit de 8 lei prețul motorinei standard la pompă, chiar dacă am început să bag doar câte 10 litri în speranța că va veni din nou ziua în care îmi voi putea face plinul cu mai puțin de 400 lei.
În urmă cu 2 ani, când am intrat în rândul lumii, devenind posesor de permis și de mașină, un litru de motorină era undeva în jurul sumei de 5 lei. Țin minte că în toamna lui 2020 speram ca prețul motorinei să scadă sub 4 lei, odată cu un nou val pandemic.
Speranțele s-au spulberat odată cu nenorocirea din Ucraina, dar odată cu scumpirea motorinei am observat și o îmbunătățire a consumului mediu urban. Nu știu cum se face, dar mașina a început să fie mai econoamă. Dacă în iarna dintre 2020 – 2021 consumul mediu afișat de calculator îmi indica aproape 12l /100km, acum am ajuns să am un consum mediu urban de doar 7,1l/100 km, fără a schimba nimic la motor.
Scumpirea motorinei m-a determinat să apăs mai cu grijă pedala de accelerație, de unde și consumul mult redus. Am auzit povesti despre celebrul motor K9K de 1.5 TDI la 101 CP că ar fi atât de economic încât aș avea șansa să pot obține chiar și un consum de 5 l /100 KM în regim urban, ceea ce mă străduiesc să fac tocmai pentru a nu resimți atât de perfidul preț al motorinei!
Nu există o mai eficientă metodă de a combate poluarea decât un preț cât mai prohibitiv al carburanților fosili. Dacă stau bine să mă gândesc, un preț mare al combustibililor auto ar trebui chiar să reducă numărul victimelor accidentelor rutiere!
[…] național să fie puternic impactat, mediul înconjurător nu ar fi deloc fericit și nici prețul carburanților nu l-aș vedea roz într-o astfel de […]