Parodontoza reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a structurilor de susținere a dinților, care poate duce la pierderea ireversibilă a dinților, apărută în urma acumulării excesive pe suprafața dinților a depunerilor de placă bacteriană și tartru dentar. Evoluția parodontozei este în general una lentă, iar diagnosticul este de foarte multe ori pus în fazele avansate ale bolii, când există deja daune semnificative asupra ligamentelor care susțin dinții, iar tratamentul este unul complex și de lungă durată.

Ce este și cum se manifestă parodontoza?

Parodontoza este un termen utilizat în mod popular pentru a descrie inflamația țesuturilor de susținere a dinților, care poate duce la pierderea mobilității dentare și ulterior la pierderea definitivă a dinților. În fazele incipiente, boala parodontală poate avea simptome ușoare, precum halitoza (respirație urât mirositoare), creșterea în volum a gingiilor sau sângerarea gingivală după periajul dentar. În această fază de evoluție, boala este reversibilă, iar tratamentul este unul minim-invaziv, fără a implica intervenție chirurgicală. 

Ulterior, în lipsa tratamentului, apar retracția gingivală (gingiile se retrag de pe suprafața dintelui), hipersensibilitatea dentinară și mobilitatea dinților. În fazele avansate ale bolii, când parodonțiul este afectat semnificativ, riscul de pierdere a dinților este unul ridicat, iar tratamentul mult mai complex. Cunoașterea cu exactitate a semnelor care indică boala parodontală este esențială la nivel comunitar, deoarece, în majoritatea cazurilor, pacienții care se prezintă la stomatolog nu cunosc ce este parodontoza, în ce mod evoluează afecțiunea și care sunt abordările terapeutice existente.

Cum este tratată parodontoza?

Stadiul în care este depistată afecțiunea influențează semnificativ eficacitatea tratamentului și șansele de reușită ale acestuia. Tratamentul bolii parodontale trebuie instituit încă din fazele incipiente, pentru a limita cât mai mult posibil pierderea osoasă și pentru a reduce riscul de complicații. Menținerea în cavitatea bucală a dinților reprezintă obiectivul principal al tratamentului parodontitei profunde (ultimul stadiu al parodontozei), când stabilizarea bolii parodontale necesită intervenții chirurgicale. 

În funcție de faza de evoluție a bolii, tratamentul poate presupune:

– detartraj și periaj profesional (metode de curățare profesională a dinților, necesare atât în fazele incipiente, cât și în fazele avansate de evoluție ale parodontozei);

– curățarea profesională a suprafețelor radiculare (procedură recomandată în parodontita superficială sau pentru pungi parodontale tratament);

– operații chirurgicale la nivelul țesutului parodontal (intervențiile chirurgicale sunt necesare în fazele avansate ale bolii parodontale, când țesuturile parodontale sunt profund afectate);

– administrarea medicamentelor antiinflamatoare (pentru diminuarea inflamațiilor gingivale) și a medicamentelor antibiotice (pentru tratamentul unei infecții bacteriene).

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

TwitterFacebookWhatsAppBufferLinkedIn

Lasă un răspuns