Toate detaliile privind valabilitatea asigurarilor RCA

Toti posesorii de autovehicule sunt interesati sa gaseasca o asigurare RCA ieftina pentru masina lor, dar inainte de asta trebuie sa stie clar cand incepe valabilitatea politei RCA pe care urmeaza sa o cumpere.

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie reglementeaza clar atunci cand incepe valabilitatea politei RCA.

Potrivit articolului 5, aliniatul (8) din Legea nr. 132/2017, valabilitatea unei asigurari RCA incepe:

a) din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea asigurarii RCA anterioare, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;

b) din ziua urmatoare celei in care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabila la momentul incheierii noii asigurari;

c) din momentul eliberarii contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.

Practic, conform acestori reglementari legale, atunci cand este vorba de autovehicule deja inmatriculate, asigurarea RCA va putea fi valabila incepand cu ora 00:00 a zilei urmatoare celei in care aceasta se inchei.

Exceptie fac asigurarile RCA in vederea inmatricularii, necesare pentru autovehicule care urmeaza sa fie inmatriculate sau transcris dreptul de proprietate care pot fi incheiate cu valabilitate chiar din ziua in care se incheie.

Tot Legea nr. 132/2017 stabileste si cand asigurarea RCA încetează:

a) la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului
de proprietate asupra vehiculului, însoţită de documente justificative;
b) la data la care vehiculul este radiat din circulaţie;
c) la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.

Practic, daca masina nu este vanduta sau radiata, data la care se termina valabilitatea politei RCA depinde de perioada pentru care aceasta este incheiata. In prezent, asiguratorii pot incheia asigurari RCA valabile pe orice perioada multiplu de 1 luna, pana la maxim 12 luni.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are un comentariu

  1. Stefan

    Toții caută să găsească o asigurare ieftină, însă ieftin nu înseamnă și ok.

    Eu prefer o asigurare la o firma de încredere, de asemenea prefer asigurarea cu decontare directa.