Am aflat multe despre afaceri în decursul vieții. Știu cât de dificil poate fi să-ți faci un plan de business și că poate fi imposibil într-un mediu economic precum cel de pe plaiurile mioritice.

Scopul oricărei afaceri este acela de a aduce profit. Aceasta este o noțiune care se învață (sau se învăța) încă din Liceu, la Economie. Pentru a fi sigur de reușita afacerii într-un joc ale cărui reguli se schimbă aleator și fără predictibilitate, trebuie să-ți propui o marjă de profit mult mai mare decât ai fi făcut-o într-un mediu economic în care ai stabilitate. Nu poți face profit fără a fi cunoscut, iar pentru a menține o afacere pe linia de plutire trebuie să ajungi mereu la clienți noi. De aceea, o afacere nu poate supraviețui fără promovare.

Cea mai bună metodă de promovare a unei afaceri este promovarea „din gura-n gură”, adică promovarea pe care ți-o face, de multe ori fără intenție, orice client mulțumit. Aceasta este o metodă de promovare de care nu se poate lipsi nicio afacere. Pentru a beneficia de pe urma acestei metode de promovare trebuie doar să dai dovadă de sinceritate și de seriozitate, astfel încât clienții afacerii tale să fie mulțumiți.

Promovarea din gură în gură nu poate să înceapă a-și face efectul, indiferent de cât de bune ar fi produsele oferite sau de cât de bun ar fi raportul calitate / preț, fără a reuși să ajungi inițial la un anumit număr de clienți mulțumiți, un număr suficient de mare astfel încât să se producă un fel de reacție în lanț, în care clienții noi, veniți în urma recomandărilor din partea clienților mulțumiți, să aducă la rândul lor alți clienți.

Pentru o afacere aflată la început de drum, dar și atunci când încerci se dorește lansarea pe piață a unor servicii sau produse noi, primii clienți sunt foarte importanți și poate fi destul de greu să ajungi la ei.

Așa apare nevoia de promovare plătită. Nu este neapărat nevoie să apelezi la serviciile unei agenții de publicitate pentru a-ți face promovare contra cost. Uneori este suficient ca cineva să consume doar timp pentru a prezenta anumite produse, alteori se apelează la cunoștințe, prieteni sau se pot împrăștia simpli fluturași pentru a face cunoscută o ofertă, dar și timpul, și materialele publicitare costă bani.

Atunci când banii nu reprezintă o problemă, cea mai bună soluție este aceea de a-i lăsa pe cei ce s-au specializat în a oferi servicii de publicitate să-și facă treaba, astfel timpul dumneavoastră poate fi folosit în activități ce pot maximiza șansele de a avea mai mulți clienți mulțumiți și de a ajunge mai repede în situația în care promovarea ce vine gratuit din partea acestora să-și facă efectul.

Mai este un aspect de care trebuie ținut cont: Alegerea clientului țintă. Poți avea un produs sau serviciu ce i-ar veni ca o mănușă unei anumite tipologii de client, dar dacă încerci și reușești să-l vinzi unui client căruia nu-i va aduce beneficiile de care are nevoie, vei regreta că ai făcut-o, deoarece vei avea parte de un client nemulțumit. Clienții nemulțumiți pot dăuna grav oricărei afaceri, deoarece orice recomandare negativă aduce mult mai multe deservicii comparativ cu beneficiile ce pot fi aduse de o recomandare pozitivă.

promovare-afacere-online

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns