
O vorbă românească spune să ne facem iarna car și vara sanie. Iată de ce ne-am gândit să vă vorbim astăzi despre grătare în ideea că ce timp mai nimerit puteam găsi decât acum când e loc să planificăm în voie viitoare picnicuri și întâlniri cu prietenii în curtea noastră generoasă.
Ce trebuie să știi despre grătarele pe cărbuni, care sunt cele mai importante tipuri, precum și avantajele acestora.
Sezonul grătarelor nu este prestabilit, până la urmă poți să faci grătar și iarna și primăvara și toamna, atâta timp cât nu este o vreme ploioasă. Iar ploaia ne poate deranja și vara, nu doar iarna ori primăvara.
Altfel spus, pentru pasionații de gătit în aer liber, oricând este momentul de un grătar.
Fie că optezi pentru grătare din beton pe cărbuni, electrice sau pe gaz este bine să te informezi în prealabil despre caracteristicile lor, pentru a-l alege pe cel potrivit nevoilor tale.
Scurt istoric al grătarelor
În primul rând, este important să rețineți că grătarele cu cărbuni există de mult timp. Acestea au fost folosite pentru prima dată în China și Japonia cu câteva secole î.Hr.
Oamenii preistorici nu aveau grătare totuși, ei frigeau carnea direct pe flacără. Mai apoi au început să se folosească frigăruile și abia apoi au apărut grătarele când s-a dezvoltat metalurgia fierului.
În anii 1700, coloniștii americani au început să folosească cărbunele pentru a-și încălzi casele și a găti alimente, ceea ce a dus la utilizarea acestuia ca sursă alternativă de combustibil pentru gătitul cărnii la foc deschis. Popularitatea grătarelor cu cărbune a continuat să crească de-a lungul anilor 1800.
Tot în anii 1700, în țările române, unii boieri frigeau melci și sturioni la grătar.
Dar micii, veți întreba? Ei bine, micii au apărut mai târziu, prin secolul 19.
Cuvântul barbecue nu se știe exact de unde se trage, cel mai probabil că vine de la un termen inventat de spanioli – barbacoa – termen ce desemna modul în care se pregătea carnea la temperaturi mici. Însă nici vorbă de grătar! Carnea spaniolilor era preparată pe o platformă de lemn deasupra focului.
De-a lungul vremii, oamenii au făcut adevărate pasiuni pentru grătar. S-au scris și cărți pe această temă, nu mai vorbim de noianul de rețete. Plus de asta, în SUA există un adevărat cult al grătarului, cu întreceri statale anuale și cu multă dedicație și entuziasm pe această temă.
Grătarul este popular în foarte multe țări, precum SUA, Argentina, Mexic, Uruguay, Turcia, Australia, India, Pakistan, Africa de Sud, Brazilia.
Astăzi, mulți oameni preferă în continuare să folosească grătarele cu cărbuni în locul celor cu gaz, deoarece consideră că aroma alimentelor gătite pe un grătar cu cărbuni este superioară și mai naturală decât cea a alimentelor gătite pe un grătar cu gaz. Grătarul cu cărbuni necesită, de asemenea, mai puțină muncă de pregătire decât gătitul cu gaz și nici nu aveți nevoie de instrumente sau echipamente speciale pentru a începe – doar câteva surcele pentru a aprinde focul!
Ce fel de grătare se găsesc în piață?
Ei bine, din punctul de vedere al combustibilului folosit, găsim grătare pe cărbuni, grătare pe gaz, grătare electrice și grătare pe lemne.
Fiecare tip are caracteristicile sale, avantajele și dezavantajele sale, și mai ales prețul este diferit.
Când vei alege un grătar este bine să fii atent la mai multe aspecte: dimensiuni, tip de material folosit, combustibil, preț, siguranță oferită.
Pentru că noi românii suntem mai apropiați de grătarele pe cărbuni, ne-am gândit să dezvoltăm astăzi acest subiect și să vorbim despre tipurile și beneficiile oferite de acestea.
Tipuri de grătare pe cărbuni
1. Grătar pe cărbuni cu picior
Acest grătar este unul destul de ușor de folosit, dar din păcate scoate fum și trebuie mult efort pentru a-l pregăti. Poți să folosești astfel de grătare și pentru gătire lentă și pentru gătire rapidă.
2. Grătare de masă portabile
Grătarele de masă sunt perfecte pentru cei care caută mobilitate și nu vor să cheltuiască prea mulți bani. Astfel de grătare pot fi accesorizate cu tot felul de opțiuni care să vă facă viața mai ușoară. Spre exemplu, poți opta pentru grile de unică folosință ori pentru o placă teppanyaki.
3. Grătare din beton pe cărbuni
Astfel din grătare sunt potrivite pentru pensiuni, case de vacanță, curți vaste. Unele grătarele din beton sunt prevăzute cu proțap acționat cu motor electric ce poate fi folosit pentru a prepara un miel, un purcel, o pasăre. Grătarele din beton sunt placate cu cărămidă colorată, fiind perfecte pentru estetica tradițională rurală.
4. Grătare Kamado tip egg cu capac
Este perfect pentru persoanele ce preferă modernul în detrimentul tradiționalului. Un astfel de grătare este dotat în general cu mult accesorii care să te ajute să gătești diverse tipuri de mâncăruri. Partea bună este că acest tip de grătar poate fi ușor transformat într-un cuptor de pizza. După cum îi spune și numele, acesta este un tip de grătar japonez ușor de manevrat. Este realizat din materiale de calitate, o combinație reușită de ceramică și oțel inoxidabil.
Avantajele grătarelor pe cărbuni
Principalul beneficiu oferit de grătarele pe cărbuni este gustul inconfundabil, tradițional, ușor afumat.
Apoi, un alt avantaj este acela de a putea găti deasupra jarului, fără să se aprindă grăsimile.
Alte beneficii:
- poți găti la temperaturi scăzute, lucru ce constituie un avantaj si pentru gust și pentru sănătate
- ai posibilitatea de a găti și la temperaturi înalte dacă dorești pentru că un astfel de grătar poate atinge și temperaturi foarte mari
- poți adăuga cărbuni chiar și în timpul gătitului
- căldura se distribuie uniform, mai ales când folosim capacul
- rezistență ridicată în timp, la unele modele (cum sunt cele din beton) putem vorbi de zeci de ani de funcționare.
- grătarele cu cărbuni nu emit vapori nocivi în mâncare sau în aer, ceea ce este bun pentru sănătatea ta și pentru mediu. Grătarele pe gaz, de exemplu, pot emite monoxid de carbon, benzen și alte substanțe chimice toxice care pot provoca boli la persoanele care consumă alimente gătite pe ele în mod regulat.
Știm că veți petrece mult timp căutând cel mai bun grătar cu cărbuni, dar mai știm un lucru: trebuie să aveți uneltele potrivite.
Uneltele potrivite vă vor face munca mai ușoară și mai distractivă. Și se vor asigura că mâncarea ta la grătar are un gust uimitor.
De aceea am realizat acest ghid – pentru a vă spune toate lucrurile care fac ca un grătar cu cărbuni bun să fie grozav și cum să le identificați atunci când cumpărați unul.
Eu am doua gratare clasice, pe picioare demontabile, facute de cineva. Unul care are o capacitate de aproximativ 3 cutii de mici, iar al doilea e de vreo 3x mai mare, pentru petrecere. Pe langa astea, am si un gratar fix construit din caramida. Il folosesc doar in combinatie cu gratarul mic, caruia ii scot picioarele si il pun unde trebuia sa fie grilajul metalic in cel de caramida.
Facem destul de des gratar, cu carbuni de regula, dar in ultimul timp am avut foarte multe lemne de la paleti nefolositi adusi de la munca, pe care i-am taiat sa incapa in gratar.
N-am simtiti diferente de gust a carnii facuta cu carbuni sau cu lemn de brad. Cu toate ca lemnele din esenta moale nu sunt recomandate, nu fac mult jar si se duc repede.
Cireasa de pe tort vine la urma, dupa ce termin de facut carnea si eventual iau si masa, punem lemne pe gratar si stam la povesti si ceva pahare de bautura. Mi se pare cel mai fain moment, de preferat sa se lase intunericul. Insa, incercam sa nu facem mult fum si spre deloc galagie sa nu deranjam vecinii. Muzica spre deloc ca ne place sa comunicam ca oamenii. 😀