Am văzut că există încă mulți consumatori de vinuri sau de alte băuturi alcoolice care încă mai cred că băutura seacă este aceea care nu este „botezată” cu apă sau suc. Pe mine mă cam oripilează exprimări de genul: „Nu mai beau whisky cu pepsi, acum îl beau sec!”. Pe bune?! De ce ai fi baut whisky îndoit cu suc acidulat? Mai înțeleg o votcă cu suc de rosii, dar de ce ai pune Cola în Whisky?

M-am hotărât să scriu acest articol pentru a transforma 2- 3 persoane din consumatori ignoranți de vinuri, în cunoscătoare ale termenului de „vin sec„.

Clasificarea vinurilor în funcție de concentrația de zaharuri

  • SEC– nu mai conține zahăr fermentabil, concentraţie de zaharuri între 0 si 3.0 gr/litru
  • DEMISEC – concentraţie de zaharuri între 4,01 si 12,0 gr/litru
  • DEMIDULCE– concentraţie de zaharuri între 12,01 si 45.0 gr/litru
  • DULCE – concentraţie de zaharuri de peste 45.01 gr/litru

Cât de dulce trebuie să fie un vin, pentru a fi considerat vin bun?

Vinurile bune, la modul general, sunt vinuri seci. Așa ar trebui să fie un vin de calitate. Un vin desăvârșit este acela fermentat ca la carte, în care cea mai mare parte a fructozei și glucozei din must s-a transformat în alcool, vorbim despre un must natural, în care nu s-au adăugat alte zaharuri pentru a-l face „mai tare”.

Există și situații în care un vin bun poate ieși demisec. Un must cu concentrație de zahăr foarte mare se poate opri din fermentare înainte ca toată cantitatea de zaharuri să se fi transformat în alcool. Acestea sunt în general vinuri roșii, cu concentrație alcoolică între 13.5% și 15%.

Mai sunt și vinuri de masă demiseci, obținute cu mici artificii, dar care conțin 100% zaharuri și alcool obținut din struguri, pe cale naturală.

Vinurile demidulci bune sunt o excepție, în general. Fie sunt vinuri dulci de desert care din lipsă de zaharuri, au ieșit demidulci, fie sunt vinuri obținute dintr-un must atât de dulce, încât au o concentrație alcoolică de peste 14% și totuși concentrația de zaharuri reziduale a depășit cu puțin pragul de 12 grame/litru.

Vinurile dulci (nectar) de calitate sunt cele obținute în anii buni din soiuri foarte dulci de struguri, cum ar fi Muscat Ottonel sau Tămâioasă Românească. Vinurile albe dulci fiind singurele vinuri albe care pot fi maturate cu anii, concentrația ridicată de zaharuri acționând ca un conservant.

În cazul vinurilor rosii, taninii prezenți în cantitate destul de mare și având un rol puternic de antioxidanți, permit învechirea acestora pentru a desăvârși îmbinarea aromelor.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns