Preambul

Există bloguri noi cu sute de mii de vizitatori unici pe zi, dar există și bloguri cu vechime ce nu au nici măcar 10 vizitatori unici pe zi.

Ar mai trebui făcută o diferență între blogurile cu mulți vizitatori și blogurile cu o mare comunitate. Pot exista site-uri sau bloguri cu foarte mult trafic adus de motoarele de căutare, de rețelele de socializare sau de campanii CPC, dar care să nu aibă o comunitate activă în jurul lor. Nici acest blog nu are o comunitate, nici nu mi-am propus să strâng cititori care-mi împărtășesc ideile într-o comunitate de cititori, cu toate că blogul are o pagină de FaceBook cu câteva sute de urmăritori.

Dacă un canal media (ziar, canal de YouTube, site, blog, Post radio sau TV) are o comunitate de oameni ce se implică în a-l comenta și a-i aduce conținut, acel canal media are mult mai mari șanse să vândă, putând forma opinii și curente de opinie.

Pentru a dezvolta un astfel de canal media este mare nevoie de talent, fler și seriozitate. Nu este cazul meu. Nu am calitățile necesare pentru a crea un astfel de canal media.

Acum vă întrebați, probabil, de ce mai scriu pe bloguri dacă știu că nu sunt destul de bun pentru a excela în acest domeniu, nu-i așa?

Mă atrage această nouă știință numită SEO. Încerc tot felul de metode și strategii pentru a-i învăța dedesubturile. Nu te poți juca cu optimizarea pentru motoarele de căutare dacă nu ai un conținut pe care să-l promovezi.

De unde pot veni vizitatorii

Vizitatorii aduși de motoarele de căutare în mod organic, fără a beneficia de campanii plătite, pot fi atrași prin optimizarea pentru anumite cuvinte cheie.

Pot exista expresii care să fie foarte căutate și pentru care o pagină web să poată fi ușor optimizată, neexistând o prea mare concurență. În acest mod se pot aduce ușor foarte mulți vizitatori pe un site, dar, cel mai probabil, acei vizitatori nu vor fi interesați să cumpere ceva, deci acel trafic nu va putea fi monetizat cu ușurință.

Mai există și varianta cuvintelor cheie sau a expresiilor ce nu sunt foarte frecvent căutate, dar cei ce le folosesc sunt din categoria celor interesați să achiziționeze ceva. În acest caz, de regulă, concurența este foarte mare, optimizarea se face cu greu iar traficul obținut este irelevant, putând număra pe degete vizitatorii astfel obținuți, dar totuși, acești vizitatori să aducă un venit comparabil cu cel adus de mii de vizitatori de pe alte site-uri.

Vizitatorii aduși din campaniile CPC, țintiți cu ajutorul cuvintelor cheie, se comportă ca și în cazul celor proveniți din căutările organice, singura deosebire dintre cele două metode de a atrage trafic și de a-l monetiza, fiind aceea a raportului dintre suma de bani cheltuită și perioada de timp în care se simt beneficiile acelei cheltuieli.

Vizitatorii care compun comunitatea strânsă în jurul unui canal media au posibilitatea de a putea aduce recunoaștere unui brand sau produs și, de regulă, oferă un feed-back mai rapid și mai corect despre produsele și serviciile prezentate. Un alt mare avantaj al acestui gen de vizitatori este acel că formează curente de opinii, pot influența alte persoane în decizia de a cumpăra sau nu ceva.

Cum îmi promovez blogul sau site-ul?

Cel mai important aspect al promovării ține de utilitatea conținutului. Indiferent de site sau blog, cel ce-l gestionează trebuie să aibă în cap mereu următoarele două cuvinte: utilitate și accesibilitate.

Aceste două caracteristici ale unui conținut stau la baza optimizării pentru motoarele de căutare deoarece ele sunt cele ce duc la formarea unor comunități, iar motoarele de căutare vor încerca în permanență să aducă în prim-plan cel mai util conținut.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 2 comentarii

  1. Daca google te iubeste, te-ai scos! Vizite din FB vin tot mai putine, cel putin la mine. 90% din vizitatori vin din cautari pe Google, asa ca eu sunt fericita, chiar daca nu vorbim de o mie de unici pe zi.

  2. Grig

    Niciodată nu m-am bazat pe rețelele sociale pentru a atrage vizitatori, au și ele rolul lor, dar nu acela de a aduce trafic pe un site!