Decodoarele oferite de furnizorii de televiziune digitală sunt folosite încă pe scară largă, cu toate că nu ar trebui, mai ales că televizoarele noi sunt destul de ieftine.

Ideal ar fi să avem un televizor mai nou, cu slot CI+, astfel încât să nu mai avem nevoie de un aparat în plus care să mai țină ocupată o priză. Decodorul (STB-ul) nu face altceva decât să preia o parte din funcționalitățile televizorului, pe care-l transformă într-un simplu monitor.

Totuși, dacă din diferite motive, suntem nevoiți să folosim decodorul, fie pentru că televizorul nu are slot CI+ și vrem să recepționăm și canale codate, fie că avem un televizor mai vechi, care nu poate recepționa televiziunea digitală sau deoarece preferăm să utilizăm un monitor împreună cu un STB (Set-Top Box), trebuie să facem legătura între decodor și televizor sau monitor.

Decodoarele oferite de furnizorii de servicii au mai multe tipuri de ieșiri video. În funcție de opțiunile de intrare video oferite de televizorul sau monitorul pe care dorim să urmărim programele, trebuie să alegem cea mai bună opțiune.

De exemplu, RCS-RDS oferă un decodor HD care are ieșiri HDMI și VGA prin conectori RCA.

  • Dacă televizorul ere intrare HDMI, ar fi păcat să nu o folosim, deoarece calitatea semnalului nu suferă distorsiuni. Un cablu HDMI, care este, de regulă, oferit împreună cu decodorul, ar fi suficient, iar conectarea acestuia nu ar trebui să pună probleme.
  • Dacă nu avem acces la o intrare HDMI, trebuie să facem conexiunea folosind semnalul Video Analog. Majoritatea televizoarelor dispun de o intrare SCART, care ar trebui folosită ca și primă opțiune. Pentru aceasta avem nevoie de un cablu cu mufe SCART tată » Video RCA tată.

    Semnificația culorilor pentru mufele Video RCA:

    • Galben » Semnal Video
    • Alb » Audio Stânga
    • Roșu » Audio Dreapta
  • Dacă televizorul nu are intrare SCART, cel mai probabil are intrări video RCA. În acest caz putem întâlni 3 situații:
    1. Televizorul are doar 2 intrări RCA » cel mai probabil una galbenă și una albă. Înseamnă că acesta nu poate reda sunet STEREO. Intrarea Galbenă este pentru Vido-In, iar cea albă pentru Audio-MONO-In. Puteți alege dacă lăsați neconectată mufa Albă sau Roșie (Audio Stâga sau Dreapta) sau puteți conecta la televizor doar mufa Galbenă iar pe celelalte două le puteți conecta la un sistem de sunet 2.1, din cele pentru PC, astfel vă veți bucura de un sunet STEREO de calitate!
    2. Televizorul are 3 intrări RCA » este situația cel mai ușor de gestionat, trebuie doar să ținem cont de culori
    3. Televizorul are 5 intrări RCA » Una dintre aceste intrări va fi bicoloră: galben cu verde, aceasta va putea fi folosită drept intrare video, iar în partea cealaltă, ar trebui să găsiți o mufă marcată cu alb iar alta cu roșu, acestea ar fi intrările audio (R+L).
  • Mai există și varianta folosirii unui adaptor HDMI la VGA, dar nu recomand această soluție decât în lipsă de alte soluții. De exemplu atunci când dorim să folosim un monitor de calculator pe post de televizor.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns