Constituția lui Băsescu

Videoclipul de mai sus reprezintă esenţa schimbărilor constituţionale propuse de Traian Băsescu. El încearcă să pună bazele unei Republici Prezidenţiale în care cel sau cea (cred că aici e şpilul) care îi va lua locul după următoarele alegeri să poată să se opună oricărei instituţii ce i s-ar împotrivi.
Nu pot să analizez propunerea de modificare a constituţiei pentru că nu am studii de Drept, iar la drept constituţional nu mă pricep nici cât negru sub unghie şi nu îmi este jenă să recunosc acest lucru.
Totuşi, o propunere a lui Băsescu Traian încalcă şi cea mai elementară noţiune de bun simţ juridic: Restrângerea drepturilor Puterii Judecătoreşti. Bunul meu simţ îmi spune că: Legislativul (Parlamentul adică, nu guvernul) emite legi, Executivul ( guvernul, adică nu preşedintele ) le pune în aplicare, Judecătorul trebuie să poată judeca dacă o hotărâre intră sau nu în contradicţie cu o altă hotărâre şi dacă acest lucru se întâmplă trebuie să poată decide în spiritul şi litera legii care dintre aceste hotărâri este cea corectă.
În concluzie Instanţele Judecătoreşti trebuie să poată a se pronunţa asupra legalităţii hotărârilor oricărei Instituţii (Preşedenţie, Guvern, CSAT, Primărie etc.), iar dacă Executivul vrea să aplice o anume Politică Fiscală sau Bugetară trebuie să o facă în conformitate cu litera şi spiritul legilor în vigoare, dacă persoanele ce îl compun nu sunt în stare, au libertatea de a lăsa locul altora ce pot să-şi exercite atribuţiile în cadrul legal. Şi acest principiu ar trebui să se aplice tuturor instituţiilor din această ţară.
Mai departe nu are rost să comentăm acest Proiect de Lege ce oricum nu are şanse să fie pus în aplicare.

Leave a Reply