Ne lovim din ce în ce mai des de bicicliști și trotinetiști în trafic. În aparență e un lucru bun, mai puțină poluare, mai puțină aglomerație, dar ce facem cu stresul în plus pentru cei aflați la volan? Cum îi convingem pe cei care vor să adopte mijloace de transport ecologice să respecte legea?

Acum eu nu vreau să mă bat cu pumnii în piept că eu ca șofer sau ca pieton sunt fără de greșeală, dar nu pot să înțeleg de ce se ambiționează bicicliștii și trotinetiștii să nu traverseze pe la trecerea de pietoni pe lângă biclă sau trotinetă?

Astăzi am întâlnit doi trotinetiști pe trecerea de pietoni. Unul a trecut pe roșu, dar pe lângă trotinetă, celălalt pe verde, dar pe trotinetă. Ghiciți care m-a deranjat cel mai tare în trafic pe mine în calitate de șofer?

Îmi pare rău că nu mai am filmarea cu cel care a trecut respectând culoarea semaforului, dar folosindu-se de trotinetă. Am cardul SD de capacitate mică și nu memorează decât ultimele 3 ore, dar am filmarea cu cel care a traversat pe lângă trotinetă, fără a da doi bani pe semafor …

Ați ghicit?

Tipul din filmul de mai sus, chiar dacă nu a respectat culoarea semaforului, s-a asigurat și a mers pe lângă trotinetă și nu a incomodat pe nimeni din trafic. Este adevărat că dacă se găsea un vitezoman să apară în peisaj de nicăieri, nu-i vedeam bine pe niciunul …

Cel care a traversat respectând culoarea semaforului, dar folosindu-și trotineta s-a comportat ca și când culoarea aceea verde ar trebui să-l protejeze de orice pericole.

Acest gen de comportament ar trebui combătut în special, deoarece acești participanți la trafic nu conștientizează câteva lucruri:

  • sunt foarte vulnerabili și expuși accidentelor, sunt mai expuși accidentelor grave decât simplii pietoni, deoarece se pot dezechilibra și își pot rupe gâtul mintenaș …
  • când traversează pe trecerea de pietoni folosind bicicleta sau trotineta, ei merg cu o viteză mult mai mare decât pietonii obișnuiți, chiar dacă nu le pare așa, fiind mai greu de observat în timp util de către șoferi.
  • le este mult mai greu să se asigure când traversează folosindu-și bicla sau trotineta.
    Ce, nu știai că trebuie să te uiți în stânga, în dreapta, chiar dacă ești pe trecerea de pietoni și ai verde? Ce faci dacă un șofer nu oprește? Poate nu-i țin frânele, poate-i beat, poate-i îngândurat, poate se panichează și încurcă frâna cu accelerația … tu nu vrei să te poți feri în astfel de situații?!

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 4 comentarii

  1. Perfu

    Eu astazi am reusit sa-i pozez pe 3 insi pe o trotineta mergand pe strada . Acum vezi si prin mall-uri si magazine cum intra cu trotinetele si merg pe trotinete fara sa-i deranjeze nimeni

  2. Stefan

    Sunt teroare cei pe trotinete…nu prea au legătură cu regulile de circulație.
    Trebuie reglementată legislați…să vezi ce se cumințesc băieții.

  3. Wlog.Ro

    Afacerea trotinete…Si voi vreti sa se schimbe ceva :))

  4. Alex

    Exact cum identifici, problema este eventual lipsa de previzibilitate, nu neapărat că se traversează pe trecerea de pietoni.

    Uite, de exemplu la Timișoara sunt foarte multe treceri pe lîngă care s-a trasat marcaj discontinuu, care conform anexei 2 la codul rutier înseamnă „obligatoriu pentru bicicliști să traverseze pe aici”. Iar în înțelegerea poliției rutiere, este o continuare pentru pista de biciclete. Deci este perfect legal să traversezi prin multe locuri călare pe bicicletă, pe culoarul de lîngă zebră.

    Ei bine, dacă este legal, se activează și articolul 135 g) din cod, care zice așa: șoferii vor ceda prioritatea de trecere dacă în timpul virajului se intersectează cu un biciclist circulînd regulamentar pe pistă. Nu există discuții despre cum „nu l-am văzut” – dacă e pistă acolo, benoclezi ochii pînă ești 100% sigur că nu vine nimeni pe 2 roți, iei virajul cu 10 km/h, faci cumva să previi accidentele.

    n.b.:

    Am și permis de conducere, ca să nu fie discuții de genul „ești (doar) biciclist deci ești părtinitor”. Iarna merg cu mașina, că nu-mi place să îmi risc gîtul biciclind pe ploaie/polei.

    Eu personal traversez călare pe bicicletă absolut peste tot, dar într-adevăr merg lent, și nu mă aștept să primesc prioritate. Dacă vrea cineva să-mi taie calea pe zebră, fără a fi eu pe pistă … asta e, are dreptul. Belesc ochii chiar și cînd știu că am prioritate conform 135g).

    Și apropo de întrebările retorice gen „de ce nu descalecă bicicliștii”, imaginează-ți o secundă că ai fi șofer, și la fiecare 900 de metri de deplasare normală, ai fi obligat să cobori din mașină și s-o împingi 50 metri (nu să încetinești, ci să părăsești automobilul). Noa, dacă ți se pare ridicol, fix așa li se pare și bicicliștilor chestia asta să tot descaleci. Un șofer pus să facă scheme de-astea ar ajunge ori să renunțe la mașină, ori să ignore regula. Cam asta-i și situația la biciclit, unii își bagă cricu’ în ideea de a merge cu bicicleta, alții își bagă cricu’ și traversează călare.