Criza ostaticilor din Algeria

Poate ca ma insel, dar am impresia ca aceasta criza a ostaticilor din Algeria a creat o situatie fara precedent in lume. Niste tembeli s-au hotarat sa ia niste ostatici pentru cine stie ce beneficii iar alti tembeli, unii cu functii mari in statul Algerian, o stiu doar pe a lor: noi nu negociem ca avem avioane de vanatoare!

In cultura occidentala viata individului (a individului cetatean occidental – nu va inchipuiti ca americanii dau 2 bani pe viata unui roman) nu poate fi echivalata in bani, pe cand in alte culturi lucrurile stau altfel: ai furat? iti tai o mana! M-ai suparat tare rau? Iti var un glont in capatina!

Acum problema se pune in felul urmator: Statele occidentale care au avut cetateni ostatici in Algeria sunt ofticate, pe buna dreptate, ca aceasta criza nu s-a rezolvat in conformitate cu principiile lor. Vor putea aceste state sa-i traga la raspundere pe tembelii ce au hotarat ca negocierea nu este cea mai buna solutie, in cazul in care se va dovedi ca aceasta situatie nefericita a degenerat in mod tragic?

Leave a Reply