În primul rând, verificați-vă factura la energie electrică. Știu că este alambicată, dar uitați-vă cu atenție la fiecare rând, vă voi explica în continuare ce înseamnă fiecare.

Cum se citește factura de energie electrică, exemplificăm pe furnizorul Enel

  • Total energie în perioada de facturare: reprezintă valoarea energiei electrice consumate, cuprinzând atât energia efectivă cât și costurile de transport. În cazul de față, făcând o simplă împărțire, vedem că rezultă un preț de 0.4885 lei/kWh (fără TVA) din care
    • 0.244 lei/kWh reprezintă prețul fix așa cum este specificat în contract
    • 0.20223 lei/kWh – Tarif de distribuție a energiei electrice
    • 0.02557 lei/kWh – Tarif de extragere a energiei electrice din rețea
    • 0.009320 lei/kWh – Servicii de sistem (????)
    • 0.00738 lei/kWh – Rezervarea (Abonamentul de 0.22 lei/zi pentru ca furnizorul să-ți rezerve energia pe care ai estimat că o vei consuma)
  • Dif=preț final facturat conform OUG 27/2022: conform articolului 5 alineatul 4 această componentă ar trebui să fie mai mică sau egală cu 0 deoarece reprezintă suma cu care Guvernul a decis să-i ajute pe consumatorii finali, pentru ca aceștia să nu plătească mai mult la punctul precedent decât:
    • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh, adică 0.5714285 lei/kWh fără TVA
    • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, adică 0.672269 lei/kWh fără TVA

În realitate, folosindu-se de faptul că OUG 27/2022 a fost redactată alambicat și a suferit multiple modificări (probabil încercând să elimine portițele lăsate, furnizorul Enel își facurează clienții care consumă mai mult de 300kwh/lună, dar au un tarif contractual de 0.244 lei/kWh cu o diferență între prețul lor de achiziție și tariful contractual, susținând faptul că OUG 27/2022 a fost emisă pentru a-l proteja pe el împotriva scumpirii energiei electrice și nu pe consumatorul final.

Iată răspunsul primit de la Enel, în urma sesizării că încarcă facturile:

Recunoaște că încarcă facturile „pentru a nu ieși în pierdere” și anunță că le va încărca în continuare, pentru că OUG 27/2022 i-a creat o portiță pe care nu ar fi avut-o altfel!

Cum ne putem micșora factura la energie electrică?

Având în vedere cele menționate mai sus, nu ne rămâne decât să ne adresăm ANPC, care va amenda Enel cu până la 2% din cifra de afaceri, dar nu știm dacă va putea determina furnizorul să recalculeze facturile sau să ne adresăm instanțelor judecătorești pentru a obliga furnizorul de energie electrică să-și respecte contractele

Vi se pare revoltătoare situația?

Îți pare aberant ca o lege menită să protejeze omul de rând împotriva creșterii accelerate a prețurilor este folosită tocmai pentru a-i mări acestuia prețul? I-a atitudine, este de ajuns să folosești butoanele de mai jos și să distribui articolul în rețelele sociale. Mulți oameni nici nu realizează cu cât i-au încărcat furnizorii de energie la factură …

PS: Nu în ultimul rând, caută cel mai ieftin furnizor de energie electrică, acum pare să fie Hidroelectrica, dar pe viitor nu se știe.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 5 comentarii