De curând am început să-mi dedic timpul pentru a pune pe picioare un mic business. Un magazin online cu tehnică IT&C Second Hand.

Pentru că deja am trecut de primele 10 comenzi livrate cu succes, am decis să împărtășesc cu voi experiența alegerii celui mai bun colaborator pentru a livra comenzile.

Pentru început am încercat cu FAN Curier. Era în mintea mea o firma serioasă, pe a cărei seriozitate te poți baza. Primul impediment l-am avut atunci când am încercat să-mi fac cont pe firmă la ei. Deoarece domeniul era înregistrat de câteva ore, e-mailul de confirmare s-a pierdut în neant. Degeaba am încercat să schimb adresa de e-mail, nu am reușit să găsesc în platforma lor online opțiunea de a retrimite e-mailul de confirmare. Prin urmare contul a rămas în stadiul de inactiv, cu toate că îmi permitea să-l folosesc pentru a genera AWB-uri.

Mi-am zis că nu-i bai, încep sa expediez așa coletele, chiar dacă, probabil, voi plăti ceva mai mult pentru fiecare expediție neavând un contract încheiat.

Vine prima comandă. Un mic colet de trimis la nici 100 de km de București. Chem curierul și îmi cere să plătesc 33.56 lei. Plătesc. Coletul ajunge la destinatar a doua zi și acesta-l refuză. Îmi ajunge coletul retur și, pentru a-l recupera, livratorul îmi solicită suma de 62.53 lei. Plătesc.

Deschid un tichet în platformă, trimit cele doua chitanțe și întreb dacă astea sunt tarifele lor, 96.09 lei pentru a plimba un colet a cărui valoare era de 215 lei nici 200 km. Primesc un răspuns sec, probabil de la un Robot nu pre inteligent, vreun văr de-al lui ȘteFAN, prin care mă informează că am recepționat coletul retur, de parca eu nu știam acest lucru. Nici o vorbă despre subiectul tichetului: japca pe față.

Am început să fiu bombardat cu oferte de la diverse firme de curierat de la agenți care se gândeau că, făcând click pe unul din anunțurile Google reușesc să-mi ia 1 – 2 lei (costul per click) pentru a câștiga un potențial client. Am studiat, totuși ofertele furnizorilor de servicii de curierat, pentru că aveam nevoie.

Dintre toate ofertele primite, doar cea de la Cargus mi-a atras atenția, deoarece avea niște tarife atrăgătoare și care deveneau din ce în ce mai atrăgătoare pe măsură ce mi-ar fi crescut volumul de expedieri. Ceea ce m-a determinat sa nu semnez cu ei, era clauza potrivit căreia contractul trebuia semnat pe o durată de 12 sau 24 luni și prevedea și plata unui abonament lunar. Pentru o afacere aflata la început de drum, acest lucru nu-i tocmai de acceptat, mai ales în aceste vremuri destul de tulburi pentru mediul de afaceri.

Văzând că nu se leagă nimic, am început să iau eu legătura cu firmele de curierat cunoscute care nu îmi prezentaseră ele o ofertă din proprie inițiativă. Așa am ajuns la DPD (Dynamic Parcel Distribution). Aici am găsit înțelegere și o ofertă de tarife mulată pe nevoile afacerii mele. Punctele forte:

  • nu există abonament lunar sau clauze de durată minimă a contractului.
  • nu plătesc imediat trimiterile, îmi sunt emise 2 facturi pe lună cu desfășurător și tot ce trebuie
  • primesc destul de repede contravaloare plății ramburs, direct în cont.
  • pot urmări destul de ușor stadiul fiecărui AWB, pot redirecționa trimiterile la alte adrese în cazul în care s-a produs o eroare fără costuri suplimentare exagerate.
  • nu știu cum se face, dar nu am mai avut parte de nici un colet retur pe motiv de „refuz client”, ba chiar un colet a fost plimbat de două ori la client și buzunarul meu nu a simțit acest lucru.

Concluzii

Firmele cele mai cunoscute, gen FAN Curier, nu prea pun preț pe clienții lor mai mici, iar atunci când dai de o problemă serviciul de Suport Clienți te plimbă de la robot la om și de la om la om până ce primești un răspuns de genul: „Vă va contacta o colegă de a noastră care să vă poată ajuta!”

Nu este bine să te arunci să închei contracte pe bază de abonament lunar câtă vreme ești pe nisipuri mișcătoare.

Cauți o firmă de curierat care să te ajute să-ți livrezi produsele? Contactează DPD-ul și vezi ce ofertă personalizată îți oferă, ai toate șansele să fii plăcut surprins!

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 3 comentarii

  1. Marius

    Sunt servicii precum woot.ro care iti calculeaza cel mai mic pret pt fiecare zona.

  2. Grig

    Nu prea bate prețul de pe woot.ro cu realitatea. Tarifele depind foarte mult de contractul semnat cu firma de curierat și de alte servicii suplimentare: Cash on Delivery, Asigurare, Verificare Colet, Redirecționare colet , greutate suplimentară, număr de colete în aceeași expediție etc.

  3. Ruxandra A

    Norocul meu este că nu-mi depinde afacerea de curieri si de firme de curierat …