Am asistat în ultima vreme la o japcă pe față din partea unor furnizori de energie electrică, asta pe fondul incapacității statului de a crea mecanisme de piață care să țină prețurile la un nivel decent.

Am auzit vorbindu-se despre prețuri de până la 4 lei / kWh?! pentru consumatorul casnic … De unde au scos respectivii furnizori aceste prețuri, nu știu. Știu că există metode de a-ți genera propria energie electrică care sunt mult mai eficiente, chiar dacă nu sunt tocmai prietenoase cu mediul …

generator trifazat 21kw

Un generator electric profesional de 21kW în regim trifazat, care ar putea satisface consumul a cel puțin 12 familii, poate produce energie electrică cu costuri de până în 1.70* lei / kWh chiar și cu costul actual al carburanților, cu condiția ca energia să fie consumată eficient.

Investiția inițială într-o astfel de sursă de energie electrică nu ar fi la fel de mare ca în cazul sistemelor solare, ar fi de ajuns cam 3000 lei de familie pentru a achiziționa acest generator.

Știu, ar trebui un spațiu, trase fire, înțelegere între gospodari … chestii mai greu de făcut cu mentalitatea noastră de români.

generator-de-curent-monofazic-hyundai-hhy3000fk

O alternativă individuală, ar fi generatorul electric monofazat de 3kW, acesta ar putea produce energie electrică pentru o gospodărie la prețul de 2,2* lei / kWh. Știu că prețul poate părea destul de piperat, dar decât să stai la mâna unui furnizor care să-ți impună un preț de 4 lei/kWh, mai bine te descurci singur, pe cont propriu, cărând benzină și ulei, suportând puțin zgomot și fum.

Cum am mai spus, nu mi-aș dori ca românii să apeleze în masă la astfel de alternative pentru a-și asigura energia electrică. Acest lucru ar însemna ca sistemul energetic național să fie puternic impactat, mediul înconjurător nu ar fi deloc fericit și nici prețul carburanților nu l-aș vedea roz într-o astfel de situație.

Concluzie

Un preț corect al energiei electrice în condițiile actuale nu ar trebui să depășească 80 bani / kWh la nici un furnizor din rețeaua energetică națională, deoarece energia vândută de aceștia nu este produsă atât de ineficient și nu are la bază motorină sau benzină, ci în cel mai rău caz păcură sau cărbune.

Cum am ajuns la prețul de 80 bani/kWh?!

Dacă în mod individual, folosind carburanți auto, prețul poate scădea în funcție de producție de la 2.2 lei/kWh în cazul în care producem 2.6 kW, la 1.7 lei/kWh în cazul unei instalații cu o putere de 10 ori mai mare, costul mediu al energiei electrice produse la scară industrială, atât din surse neregenerabile cât și din surse regenerabile de energie, nu ar trebui să depășească 0.50 lei/kWh.

Orice furnizor care îndrăznește să factureze mai mult nu face altceva decât să fure bani din buzunarul clienților săi.

Balivernele guvernanților cu plafonarea prețului energiei electrice la 1leu / kWh nu sunt altceva decât zgomote în vânt.

*) prețuri calculate pe baza consumului mediu orar declarat de producător

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns