S-au construit multe apartamente în ultimii ani în București. Unele chiar în mod haotic. Ai zice că este mare cerere. Dar nu-i chiar așa.

Mai mult de 10% dintre apartamentele din București sunt nelocuite.

În aceste condiții, îmi permit să spun că prețurile atât la vânzare cât și la închiriere sunt de cele mai multe ori exagerate.

Sunt bătrâni care dețin 2-3 apartamente pentru care plătesc doar întreținerea, fără a se folosi de ele. Nu închiriază pentru că nu au posibilitatea de a amenaja apartamentele libere pentru închiriere sau pentru că le este frică să bage pe oricine în casă.

Nu vând pentru că au un simț al proprietății bolnăvicios.

Vor să lase moștenire, iar moștenitorii, nefiind interesați să locuiască în niște apartamente învechite, așteaptă să moștenească pentru a vinde sau închiria.

Dacă vrei să cumperi un apartament de 2 camere în București, poți găsi unul cât de cât modern, la prețuri cuprinse în genere între 35k€ și 200k€, deci ai de unde alege.

Sunt moștenitori care încearcă să vândă un apartament de 2 camere într-o zonă bunicică cu prețuri de 50 – 60k euro, dar nu reușesc și nici nu se întreabă dacă este ok să țină la preț.

De ce nu reușești să vinzi apartamentul?

Pentru că deși zona este una bună, atunci când urci scările se mișcă balustrada fără să o atingi! Acesta este un semn că ar trebui să te ferești în a deține o proprietate în acel bloc. Deși poate că nu are bulină, nu-i normal ca scările să vibreze doar pentru că pășești pe ele.

Există și posibilitatea ca blocul să fie destul de nou și bine construit, dar să fii nevoit să faci mai mult de o oră până în centrul Bucureștiului la ore de vârf sau să fie într-o zonă în care nu au acces mașinile de pompieri pentru că s-a construit haotic iar străzile sunt mult prea înguste și sugrumate de mașini parcate.

Cum ar putea fi adusă piața de imobiliare cu picioarele pe pământ?

Printr-o politică de impozitare adecvată. Impozitul anual pe locuința nelocuită ar trebui să fie de 10% din valoarea imobilului din grila notarială.

Deții mai mult de un imobil, plătești pentru primul impozitul modic actual, iar pentru celelalte 10% din valoarea lor dacă nu faci dovada cu acte că le-ai închiriat, caz în care vei fi scutit de plata impozitului pe proprietate și vei plăti doar taxele pentru veniturile din închirieri.

Ce s-ar întâmpla într-o astfel de situație?

Ar dispărea „simțul proprietății” și ar înflori firmele care administrează locuințe destinate închirierii, iar preturile pentru închirierea unui apartament ar scădea cu 30%.

Piața ar fi impulsionată să se înnoiască fondul locativ prin demolarea și reconstruirea imobilelor neconforme.

Care este valoarea reală a unui apartament aflat într-un bloc șubred? 0 lei și 0 bani.

Să luăm cazul unui bloc turn șubred cu 65 de apartamente, construit pe o suprafață de 1000 mp. Fiecare dintre proprietarii unui astfel de apartament deține 16mp de teren construibil.

Dacă zona este una destul de bună, poate obține 1000€/mp, ceea ce înseamnă 16k€, dar pentru a putea vinde acel teren ar trebui să demoleze clădirea, ceea ce implică costuri destul de mari, atât de mari încât cei 16k€ să se ducă fix pe costurile cu degajarea terenului.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns