În urmă cu 3 ani, când m-am hotărât să obțin permisul auto, mi-am propus să conduc doar mașini cu cutii manuale atât timp cât va fi posibil, conștient fiind de faptul că viitorul este electric sau cel puțin hibrid, cu cutii automate.

Săptămâna trecută am fost nevoit să traversez Bucureștiul cu o mașină dotată cu cutie automată, fără a mai urca până atunci într-o astfel de mașină.

M-am așezat la volan cu o oare-care teamă, dar acea teamă s-a transformat în plăcerea de a conduce o mașină cu transmisie automată în doar câteva sute de metri.

De când am obținut permisul am încercat să folosesc din ce în ce mai puțin ambreiajul, iar Scenicul II pe care îl am și astăzi m-a ajutat deoarece motorul cu cuplu foarte mare și cutia cu 6 trepte au capacitatea de a-ți permite să mergi într-a 3-a cu viteze cuprinse între 24 și 96 km/h sau într-a 20-a cu viteze între 16 și 64 km/h folosind doar frâna și accelerația, ceea ce mi-a permis să nu schimb prea des treptele de viteză.

Avertisment! Nu folosiți două picioare atunci când conduceți mașini cu transmisie automată, căci riscați să accelerați în loc să frânați. Uitați că aveți piciorul stâng atât timp cât vă aflați la volanul unei mașini cu două pedale.

Mie mi-a fost foarte ușor să conduc din prima mașina dotată cu transmisie automată în traficul aglomerat din București tocmai pentru că am dezvoltat reflexul de a folosi piciorul drept pentru a accelera și frâna, chiar și când am condus doar mașini cu transmisie manuală foloseam piciorul drept pentru ambreiaj, doar atunci când motorul dădea să moară sau când vroiam să schimb treapta de viteză.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 8 comentarii

 1. recomandarea zilei

  asa eram si eu, am luat in 2019 am facut scoala pe manuala acum am un passat manual, iubesc sa conduc asa insa urmatoarea masina clar v-a fi automata, e muult mai lejer. app eu am pus frana cu stangul prima oara, mare greseala :))

 2. Stefan

  Nu as avea curaj să mă urc la valolanul unei mașini automate…

  Cred că aș avea în continuu tendința să apas ambreiajul.

  1. Grig

   Așa credeam și eu, dar vei vedea că mașina nu-ți cere să apeși ambreiajul și te vei bucura de o mana și un picior in plus.

 3. Stefan

  Totuși parcă pe cutie automată nu mai are aceleași farmec condusul

  1. Grig

   Nu mai e același stres condusul

 4. Mihai Jeliu

  Sa vezi cat de interesant cand masina este si full electrica. Am avut ocazia sa conduc vreo 3 astfel de masini si am fost impresionat de acceleratie 😀

  1. Grig

   Full electrica nu e ceva ce mi-aș dori

  2. Grig

   As prefera un plug-in hibrid