Ceea ce vreau să arat prin acest articol este cum, în loc să dea, guvernul a luat bani de la cetățeni. Iar dacă a luat, de se plânge că a dat? Pentru că ceea ce a luat și încă ceva în plus s-a scurs în buzunare fără fund …
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 27 din martie 2022 a fost una dintre marile mârșăvii ale acestui guvern de incompetenți, aceasta a permis multor furnizori de energie electrică să vândă scump, mai scump decât le-ar fi permis contractele aflate în desfășurare.
Deși în nota de fundamentare, la capitolul 3 („Impactul socio-economic”) se menționează clar :
„Impactul este favorabil prin acordarea unei scheme de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici, în vederea asigurării în plan economic și social a unui nivel ridicat de protecție a vieții, sănătății și securității consumatorilor, precum și garantării dreptului acestora cu privire la continuarea activităților economice și a traiului de zi cu zi în condiții decente.”
În realitate, impactul asupra clienților casnici a fost unul negativ, deoarece a lăsat posibilitatea furnizorilor de energie să speculeze textele ambigue și să nu-și mai respecte promisiunile contractuale față de acei consumatori care nu s-au încadrat într-un consum lunar de 300kWh, acestora li s-au majorat prețul plătit pentru un kWh chiar și cu 600%.
Astfel s-a ajuns în situația aberantă în care o factură de minus, prin care trebuia să se scadă 26 kWh facturați în plus, să aibă o valoare cu plus, ca un fel de penalizare a faptului că nu au fost consumați!
Mulți dintre clienții casnici care nu s-au limitat la un consum de 300 kWh / lună după intrarea în vigoare a celebrei OUG 27/2022 au fost taxați suplimentar față de prețul contractual cu această „diferență” reprezentând o diferență între prețul de achiziție al energiei electrice și prețul din contract. Această practică se poate încadra cu ușurință conform Codului Penal ca „înșelătorie” deoarece acei furnizori care au aplicat astfel ordonanță, au atras clienții casnici cu oferte de genul „preț fix pe perioada următorului an”, doar Guvernul (în calitate de complice la infracțiunea de înșelătorie) prin adoptarea acestei monstruozități de act normativ a fost cel care le-a permis acestora să practice alte prețuri decât cele din contracte.
Deși conform comunicării publice și a celor prezentate în Notele de Fundamentare ale OUG 27/2022 spiritul acestui document era acela de a limita impactul creșterii prețurilor la energie asupra populației, lucru care a încercat a fi impus și prin modificările aduse prin legea nr 206 din 8 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022, rezultatul nu a fost cel scontat, cel puțin pentru o mare categorie a populației, care nu a reușit în timp util să treacă la un furnizor corect, cum ar fi Hidroelectrica și care au avut un consum mai mare de 300kWh / lună.
Una dintre greșelile majore ale acestui act normativ a fost aceea că nu s-a făcut distincție între acei consumatori care sunt racordați doar la energia electrică, fără a avea alte surse de energie ( termică și gaze naturale) și restul. O familie cu cel puțin 3 membri, care folosește doar energie electrică pentru a găti, a-și asigura confortul termic, apa curentă și apa caldă menajeră nu se poate încadra în acel barem de 300kWh la fel cu o familie care folosește energia electrică doar pentru iluminat și pentru câteva aparate electronice și electrocasnice.
Cam așa arată „România lucrului bine făcut!”: O Românie în care incompetența a ajuns să fie atuul cel mai de preț al celor ce doresc să acceadă în funcții de conducere, o Românie în care fiecare se descurcă cum poate, o Românie fără „pesede” condusă de „pesede”, o Românie cu români care regretă că au ales un PNL care nu-i format din Liberali, un USR care-i aberant și un președinte inexistent.
Oare nu era mai bine să votăm Dăncilă și PSD? Poate ar fi fost ceva mai puțină prostie și corupție în Statul Român, ar fi lipsit prostia și corupția din PNL-ul lui Iohannis
Poți publica un advertorial pe blog
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO
Publică un advertorial
Pingback: Film prost » Grig.BLOG
Compensare la misto , companiile tot castiga bani grei
Tocmai datorită „compensării” companiile din energie câștigă bani la greu, partea proastă este că și populația pierde bani tot din cauza „compensării” care trebuia să-i vină în ajutor.