În ultimii ani am preferat să-mi cresc legumele din semințe, în loc să cumpăr răsaduri. De ce?

În primul rând, am control total asupra plantei (decide ce să-i administrez, fără a face abuz de chimicale). Apoi, am siguranța ca soiul pe care îl cresc e exact soiul pe care mi-l doresc în grădină. În această ordine de idei, a cumpărat cineva de la Grădinamax semințe de legume? Mă gândeam să-mi încerc îndemânarea cu soiuri noi, iar cele din catalogul Grădinamax mi s-au părut foarte interesante.

Așadar, am zis să îmi iau inima în dinți și să încerc semințe noi. Cum reușesc să cresc legumele din semințe? Urmez câțiva pași de fiecare dată, astfel încât în ultimii ani majoritatea legumelor din grădina mea sunt cultivate și crescute de mine, de la zero. Am aplicat aceleași reguli și pentru semințele cumpărate de la Grădinamax și am reușit să obțin plante aspectuoase. Abia aștept să văd și cât de productive sunt.

  • Reguli de plantare a semințelor de legume

Poate fi o sarcină dificilă să obții legume din semințe, dar satisfacția (cel puțin în cazul meu) e majoră. E un sentiment aparte să guști, de exemplu, dintr-o roșie pe care știi că ai plantat-o tu. Dar, ca să ajungi în acel punct, trebuie să iei în considerare câteva reguli atunci când plantezi semințe.

  • Alege recipiente de mici dimensiuni (nu ghivece sau jardiniere), pentru sădirea semințelor. Îți va fi mai ușor să transplantezi planta crescută în grădină, decât să te chinui să desparți mai multe plante crescute într-un ghiveci mai mare.
  • Înainte să pui semințele în sol, asigură-te că solul este umed. Deci, udă pământul după ce l-ai pus în răsadnițe și l-ai presat pentru a se compacta.
  • Pentru a încuraja germinarea semințelor, acoperă răsadnițele cu ceva. În acest stadiu, semințele au nevoie de căldură și umiditate, nu de lumină. O folie din plastic (chiar și alimentară) este utilă în acest sens.
  • Odată ce au ieșit plantele la suprafață, îndepărtează materialul de protecție și plasează-le într-un loc cu multă lumină. De aici încolo, lumina va juca un rol important în dezvoltarea lor.
  • Udă substratul de câte ori este necesar (atunci când la suprafață este deja uscat). Poți adăuda la apa de udat și îngrășământ organic, conform instrucțiunilor.

Cam asta e tot ce trebuie să știi despre cultivatul plantelor din semințe. Aceste reguli sunt de bază și ar trebui respectate dacă vrei să te bucuri de rezultate.

De ce să crești legume din semințe? Multă lume m-a întrebat asta. Nu e mai ușor să cumper răsadurile gata crescute și doar să le așezi în grădină? Un avantaj al creșterii legumelor din semințe e că ai libertatea să crești soiurile pe care ți le dorești, soiuri ce poate nu se găsesc sub formă de răsad.

Iar dacă ești ca mine, îți vei dori la un moment dat să încerci și soiuri noi. E ca și cum ai avansa pe o treaptă superioară în ale grădinăritului. Chiar dacă nu reușești din prima, nu te descuraja. Și de mine au râs anumite persoane, spunându-mi că nu voi reuși să am recoltă dacă folosesc semințe, mai ales ce găsesc în comerț. Ei bine, le-am dovedit contrariul. Se pot obține plante frumoase și culturi bogate cu ce semințe vrei. Doar să respecți anumite aspecte atunci când le plantezi.

  • Plantele crescute la interior, din semințe, trebuie aclimatizate

Pentru a aveam plante suficient de mari la sfârșit de aprilie – început de mai (perioada în care este suficient de cald pentru a fi plantate la exterior), va trebuie să pui semințele în răsadnițe la interior. Fără căldură, semințele nu vor germina. Sfârșitul lui februarie și luna lui martie este perioada ideală pentru a planta semințe la interior.

Plantele obținute astfel vor trebui aclimatizate, înainte să le scoți în grădină. Începe să le scoți peste zi câteva ore, lăsându-le să se bucure de lumina soarelui. În aprilie, nopțile sunt încă destul de reci, deci nu le lasă afară peste noapte. Sunt șanse mari ca temperaturile să scadă sub punctul de îngheț, ceea ce va compromite răsadurile tale.

După ce temperaturile de peste noapte cresc, poți să le lași și peste noapte afară. Deși, la momentul acesta se pot plata deja în grădină. Fă asta numai după ce te asiguri că a trecut riscul de îngheț și că noapte temperaturile nu vor fi prea scăzute.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns