Românii nu au habar să bea vin. Știu că este doar o chestie de percepție, deoarece nu te poți căca în gustul omului, dar consider că trebuie și puțină educație în privința a ceea ce băgăm în noi.

Vinul dulce, demidulce sau demisec este, în general, un vin de calitate îndoielnică, cu toate astea românul fuge precum dracul de tămâie de vinul adevărat, vinul sec! Mulți nici nu au habar cum este catalogat vinul de ajunge să fie denumit astfel.

Ce înseamnă vin sec?

Vinurile sunt clasificate în funcție de concentrația de zahar rezidual din ele astfel:

  • 0 – 4 g/l » vinuri seci
  • 4,1 – 12 g/l » vinuri demiseci
  • 12,1 – 50 g/l » vinuri demidulci
  • > 50 g/l » vinuri dulci

Prin procesul de fermentație zaharurile din must sunt transformate de drojdii în alcool. Drojdiile sunt niște microorganisme eucariote. Există mii de specii de drojdii, fiecare având proprietăți diferite. În cazul producerii „vinului curat de casă”, drojdiile nu sunt atent selecționate, astfel încât se poate întâmpla ca acestea să fie omorâte de alcoolul produs sau de temperatura acestuia înainte ca întreaga cantitate de zaharuri să fie transformată în alcool. Așa apar în gospodării vinurile demiseci, demidulci sau dulci.

În cazul vinului produs prin procedee industriale, sunt folosite culturi de drojdii specifice, astfel încât să fie transformate toate zaharurile în alcool, în general se produc doar vinuri seci care sunt mai apoi „corectate” cu concentrat de must (în cazurile fericite), astfel încât să fie puse pe piață și vinuri cu conținut ridicat de zaharuri.

Având în vedere că în țările occidentale sunt preferate vinurile seci, nu cred că există producători în România care să strice un vin sec bun adăugându-i concentrat de must, pentru a-l vinde cu 1-2€ litru.

Ce vin recomand de paște

Pentru a pune lângă o friptură, aș recomanda un vin roșu sec. În România există Feteasca Neagră, un soi de struguri tradițional care rivalizează suratele sale mai nobile: merlot, cabernet, syrah. Dacă vreți să experimentați un vin roșu sec bun fără a-l îndoi cu apă sau sucuri, căutați în supermarketuri o sticlă de Fetească Neagră care să coste mai mult de 25 lei, să conțină un vin sec, să aibă o concentrație alcoolică mai mare de 12% (de preferat ar fi ca valoarea concentrației alcoolice să fie exprimată cu o zecimală » prietenii știu de ce) iar sticla trebuie să fie cu mult mai grea comparativ cu o sticlă de vin, tot de 0,75L, dar care costă mai puțin de zece lei.

Dacă masa este mai usoară și credeti că vin vin roșu ar fi „prea greu”, puteți să cautați și o Fetească Neagră roze care să respecte celelalte caracteristici, merge forte bine cu drobul.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns