pompa_piscina

O pompa piscina reprezinta inima fiecarui sistem de filtrare a piscinelor. Din punct de vedere tehnic, pompele de piscina sunt cunoscute sub denumirea de pompe centrifugale, functionand pe principiul fortei centrifuge, ceea ce inseamna ca apa se indeparteaza de forta sa centrala. Totodata, pompele pentru piscina au atat o intrare, cat si o iesire pentru circulatia apei.

Arborele motor al pompei alimenteaza rotorul ce invarte spirala, fapt care produce o viteza mare a apei. Pe masura ce apa este propulsata spre marginea exterioara a rotorului, se formeaza o zona cu presiune negativa sau un vid. Aerul trebuie evacuat din sistem pentru creearea vidului, iar spirala schimba viteza pe masura ce creeaza energie. Acest proces determina circulatia apei prin instalatia de filtrare.

In cazul in care o pompa de piscina nu functioneaza la capacitate maxima, este recomandata verificarea garniturilor inelare si etansarea pompei mecanice. Aceste piese se pot dezintegra in timp, cauzand pierderea aerului si scaderea cantitatii de vid. Totodata, motorul pompei se poate defecta dupa ani de uzura. Din fericire, inlocuirea unui motor este mult mai convenabila decat achizitionarea unei noi pompe de piscina.

Pompele de piscina reprezinta o combinatie intre un motor electric si un „cap umed” hidraulic. De fiecare data cand apa este directionata prin rotorul rotativ, energia electrica este transformata in miscare mecanica. „Capul umed”, respectiv, capul hidraulic, este locul in care apa se acumuleaza in pompa inainte de a iesi prin sistemul de filtrare.

Pompa piscina – principalele elemente

  • Rotorul

Cea mai importanta parte a unei pompe de piscina, rotorul este singura parte mobila a acesteia, propulsand apa la o viteza foarte mare. De regula, pompele de piscina mai vechi folosesc un rotor semi-deschis in fata, ceea ce le face foarte ineficiente, avand caracteristici de debit scazut in comparatie cu pompele eficiente din punct de vedere energetic, care utilizeaza rotoare inchise in fata.

Exista 3 tipuri de rotoare:

̶ Rotoare deschise in fata, utilizate pentru pompele de gunoi si canalizare;

̶ Rotoare semi-deschise, utilizate in pompele de piscina mai vechi;

̶ Rotoare frontale inchise, care sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic si mai usoare pentru ridicare si amorsare, avand un debit cu pana la 50% mai mare decat rotoarele deschise in fata sau semi-deschise.

  • Cosul pompei

Acest element colecteaza impuritatile, protejand rotorul de infundari si deteriorare.

  • Garnitura pompei

Garnitura inelara a capacului etanseaza capacul sitei pentru a impiedica patrunderea aerului in carcasa pompei. Pentru ca o pompa sa se amorseze, tot aerul trebuie sa fie scos. Aceasta amorsare inseamna restabilirea debitului de apa de catre pompa. Cand o pompa piscina este pornita, este adaugata apa la pompa/carcasa/filtru. Pe masura ce rotorul se invarte, arunca apa peste margine, evacuand aerul. La randul sau, acest proces creeaza fenomenul de aspiratie.

  • Sigiliul pompei

Etansarea pompei este, de asemenea, cunoscuta sub numele de etansare mecanica. Acest dispozitiv din ceramica si grafit impiedica scurgerea apei dintr-o pompa centrifugala pe arborele motorului. Garnitura este tensionata cu un arc pentru a se regla in cazul unei alinieri necorespunzatoare, si este racita cu apa. Trebuie sa retineti faptul ca garnitura de etansare a pompei nu trebuie niciodata lubrifiata sau sa ruleze in gol. Cele mai populare piese de schimb la o pompa piscina sunt garniturile si garniturile inelare de acoperire a filtrului.

  • Motorul pompei

Arborele motorului este atasat la rotor. Arborele se roteste, care la randul sau, invarte rotorul. Acest proces accelereaza apa care patrunde in interiorul pompei inainte ca aceasta sa fie impinsa afara din conducta de retur.

Clopotele de capat, numite si „scuturile de capat” sau „placi de acoperire”, sunt utilizate pentru a sustine rulmentii.

Rulmentul permite arborelui motorului sa se roteasca usor in pozitia corecta. Rulmentii sunt inchisi intr-un manson pentru a mentine rulmentul curat si fara impedimente la rotire. Scurgerile continue din pompa corodeaza rulmentii, ceea ce poate duce la scaderea debitului, o pompa piscina supraincalzita sau deteriorarea electrica.

Gaseste cele mai noi modele de pompa de piscina doar pe Total Pool & SPA.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns