Cozonaci cu nucă


Ingregdientele aluatului pentru Cozonac cu Nucă:
600 g făină, 1 ceaşcă lapte, 2 ouă întregi, 2 gălbenuşuri, 1/2 linguriţă sare, 140 g unt proaspăt, 2 linguri zahăr, 20 g drojdie, vanilie.
Ingredientele umpluturii pentru Cozonac cu Nucă:
500 g nuci măciante, 350 g zahăr pudră, un praf de sare, 1/2 ceaşcă lapte.

Se inmoaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ. Se freacă untul spumă cu două linguri de zahăr. Se pune făina într-un lighean, se face o gaură în mijloc unde se toarnă plămădeala (drojdia înmuiată), o ceaşcă de lapte, două ouă întregi şi dpouă gălbenuşuri frecate cu o jumătate de linguriţă cu sare.
Se frământă, adăugând şi untul frecat spumă până ce aluatul face băşici şi se desprinde uşor de mână. Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la cozonacul obişnuit. Se lasă să crească.

Umplutura: Se amestecă nucile trecute prin maşina de tocat carne cu zahărul pudră şi cu un vârf de linguriţă cu sare. Se opăreşte cu o jumătate de ceaşcă cu lapte clocotit şi se freacă până ce se face o pastă potrivit de consistentă (dacă este necesar se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarce pasta se înmoaie foarte uşor).

Aluatul crescut se desparte în două, se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină, deasupra se întinde jumătate din nucă, într-un strat cât mai egal, se rulează şi se pune în forma de copt, care trebuie unsă cu ulei în prealabil. Se procedează la fel şi cu cea de a doua bucată de aluat. Se ung cu ou şi se bagă la copt în cuptorul gata încins, astfel încât cozonacii să nu mai crească, deoarce formează goluri între aluat şi umplutură.

Să aveţi poftă la Cozonacii cu nucă!

Anunțuri