Amintiri din epoca ceaușistă


În ultima vreme am observat pe mai multe canale media că apar noi informaţii despre epoca comunistă a „ceauşeştilor” am găsit chiar şi un site „inmemoriam”: ceauşescunicolae.wordpress.com şi brusc mi-au venit în minte frânturi din copilăria trăită de mine în acea perioadă, fapt care m-a determinat să încep o nouă categorie a acestui blog pe care o voi numi „amintiri ceauşiste”. Acesta este primul articol din această nouă categorie.

Pentru început am să enunţ câteva propoziţii cu care să exprim amintirile aleator, aşa cum îmi vin ele:
Nu aveam prea multe opţiuni în ceea ce priveşte jucăriile, principala jucărie era mingea, existau în comerţul acelei perioade două modele de mingii din plastic care predominau: mindea de „treişcinci”, denumită astfel pentru că atât costa, treizecişicinci de lei, era foarte bună pentru fotbalul de maidan pe care îl practicam pe acea vreme şi nici la „obligatea” sau „pereţelu” nu se comporta rău. Mai era şi mingea de „treişpe lei”, tot din plastic dar care era preferata fetelor la volei, mergea şi la „Raţele şi Vânătorii” iar în cazul în care bugetul nu permitea altceva puteai să joci cu ea şi fotbal maxim două, trei zile!
Mai erau pepetăriile pline de nişte maşinuţe de palstic, foarte simple cu două axe metalice, cam de mărimea unei cutii de chibrit, nu-mi mai aduc amite precis cât costau, cred că ceva în jurul a 1 leu bucata, imitind tot felul de maşini, în special dacia 1300!
Bicicletele „Pegas” erau iarăşi un motiv de bucurie în acele vremuri. Mai foloseam pe post de jucării: surprizele „Turbo”, colecţiile de timbre, caiete, carneţele, pixuri, lanternele, erau unele pătrăţoase cu baterie de 4,5 volţi şi două faze, adevărate bijuterii (se puteau agăţa la gât, mergeau montate pe biciclete pe post de far şi alimentate de la dinam).
Vă mai aduceţi aminte?

Anunțuri

4 comentarii

 1. cea mai pregnantă amintire este că mergeam în fiecare an în concediu cu copiii,eram planificați de la serviciu și trebuia să plecăm volens nolens, culmea este că primeam bani de concediu care erau un salar normal,mai pica și câte o primă,luam bilete prin sindicat cu reducere sau mergeam într-o stațiune ca Herculane,Felix Oradea, Amara, Govora,pe litoral. Nu că aveam bani mulți, dar câți aveam puteam să ne permitem un concediu decent în fiecare an, ne rămâneau și bani de plătit rata la apartament,aprovizionarea de toamnă-iarnă,cheltuielile cu pregătirea de școală a copiilor șamd.
  O fi fost rău? o fi fost bine ?

  Apreciază

 2. minunat :D….dar de mingea umpluta cu pietre lasata la departare si strigam la trecatori (barbati) sa ne dea mingea,pe care ei preferau intodeauna sa o trimita sutand cu piciorul 😀 :D…dar noi fiind la distanta aveam timp sa fugim ,dupa incident 😀

  Apreciază

 3. mingea de 35,nu era fotbal adevarat fara ea.aveam prieteni care nici nu jucau daca nu era o minge de 35.veneau cu tot felul de teorii,cum ca nu poti sa dai cu efect daca nu-i minge de 35 sau ca pe stadioane tot o minge de 35 de foloseste,eram copii ce stiam noi?

  Apreciază

Ai ceva de spus?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s