Dacă folosești Excel pe N calculatoare vei observa atunci când salvezi un fișier în format „CSV comma delimited”, că fișierul rezultat va folosi ca delimitator de listă, fie virgula, fie simbolul „punct și virgulă”.

Acest lucru poate fi deranjant atunci când vrei să imporți un tabel de produse într-un magazin online, dar scriptul pe care acesta îl folosește pentru import știe să lucreze doar cu un anumit tip de fișiere CSV.

Ce poți face pentru a depăși hiba?

Poți modifica fișierul într-un editor de text mai complex și mai complet, cum ar fi NotePad++. Acolo poți înlocui cu ușurință ; cu , și invers într-un fișier CSV. Această soluție poate fi generatoare de erori atunci când datele din fișier sunt mai complexe și conțin simboluri precum , și ; în celule de tip string sau number.

Poți modifica scriptul care se ocupă de import. Dar pentru asta ai nevoie de cunoștințe de programare și de acces la cod sursă.

Poți face ca Excel să salveze fișierul CSV așa cum vrei tu, nu așa cum vrea el.

Despre această ultimă soluție vom discuta în rândurile următoare și vom începe prin a înțelege de ce Excel folosește ba (;), ba (,), pentru a delimita conținutul fișierelor CSV reușind astfel să-l determinăm să salveze CSV-urile așa cum vrem noi.

De ce face Excel-ul ce vrea el, nu ce vrem noi?

Majoritatea programelor tind să devină mai complexe și mai inteligente pentru a putea fi folosite de cât mai multă lume, nu doar de o mână de privilegiați care sunt capabili să învețe cum să o facă.

Să luăm exemplul banalului SO (Sistem de Operare) care ne permite să interacționăm cu un dispozitiv de calcul.

Dacă la începuturile erei informatizării omul trebuia să transmită unui calculator informații și instrucțiuni în sistem binar, folosind doar înșiruiri din 0 și 1, acum mai toată lumea poate interacționa cu un dispozitiv de calcul inteligent în diverse forme foarte accesibile, cu cele mai inteligente se poate discuta chiar prin viu-grai.

Cam asta a pățit și Excelul de-a lungul timpului, a devenit din ce în ce mai „inteligent” astfel încât de multe ori el crede că „știe mai bine” ceea ce își dorește utilizatorul și nu mai pune întrebări banale despre cum ar trebui să arate rezultatul final, ba chiar nici nu mai îți permite să ai prea multe căi de personalizare a rezultatului.

De ce crede Excel-ul că eu mi-aș cori ca un fișier „CSV comma delimited” să fie în realitate „semicolon delimited”?

Mai toate programele din sistemul de operare Windows citesc preferințele regionale și lingvistice ale utilizatorului pentru a decide cum interacționează cu acesta și cum ar trebui să îmbrace rezultatul final.

Există o setare care arată cum ne dorim să separăm elementele unei liste:

Este primul loc în care caută Excel pentru a decide ce simbol va folosi ca separator în generarea unui fișier CSV.

Dacă aici găsește virgula ca separator implicit se va uita ceva mai sus pentru a vedea ce simbol folosim pentru a separa întregul de zecimale atunci când scriem numerele.

În cazul în care vede că preferăm virgula ca simbol zecimal, dar și pentru a separa elementele unei liste, poate* decide că este mai importantă siguranța datelor decât preferințele noastre și va folosi „punct și virgulă” ca separator într-un fișier CSV.

Concluzia

Dacă dorim ca Excel să salveze fișierele CSV folosind virgula ca și delimitator în locul simbolului „punct și virgulă”, în cea mai recentă versiune de Windows 10, trebuie să intrăm în:

Setări » Oră și limbă » Regiune » Setări suplimentare pentru dată, oră și setări regionale » Regiune » Formate » Setări Suplimentare

pentru a seta ca simbol zecimal punctul și ca Separator de listă virgula

De ce sunt atât de ascunse aceste setări? Pentru că ele sunt reminiscențe ale vechilor versiuni de Windows pe care programatorii de la Microsoft le-au lăsat ca și portiță pentru acei puțini utilizatori mai experimentați pentru care noile automatizări mai mult încurcă decât să descurce …

Dacă nimeni nu va mai folosi aceste setări deoarece vor fi folosite alte scheme mai puțin recomandate și mai greu de pus în practică, așa cum am văzut în acest articol, în timp și aceste setări vor dispărea pentru că vor fi considerate inutile.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns