Una dintre cele mai folosite extensii TLD de către români este .eu, este TLD-ul alocat Uniunii Europene din care facem parte, are un preț anual mic și site-urile rezultate sunt destul de bine indexate de către motoarele de căutare. Cea mai folosită extensie TLD pentru domenii în România râmâne .RO, deoarece este reprezentativă pentru conținutul realizat în limba Română, care se adresează celor din România.

Se poate întâmpla ca deținătorii dreptului de folosință pentru unul dintre cele două tipuri de domeniu să uite sau să nu poată să-și reînnoiască domeniul la încheierea perioadei de 1 an.

Unii registrari (firme care intermediază operațiunea de înregistrare a dreptului de folosință asupra domeniului) vor aplica taxe de reînnoire a domeniului în perioada de carantină (perioadă în care răscumpărarea dreptului de folosință poate fi efectuată de fostul deținător), perioadă care este de 40 zile pentru domeniile .eu și de 90 zile pentru domeniile .ro.

Ceea ce mulți nu știu …

Este important de știut că nici eurid.eu, nici rotld.ro nu percep taxe exorbitante pentru reînnoirea domeniului aflat în carantină. Petru că mulți se sperie atunci când văd că riscă să piardă dreptul de folosință asupra unui domeniu, registrarii aplică taxe exorbitante pentru recuperarea domeniului în perioada de carantină care pot ajunge chiar și la câteva sute de euro.

Am pățit de curând acest lucru cu un registrar cât se poate de cunoscut, fostul MXHost, actual Cyber_Folks:

Bineînțeles că nu am achitat această factură, ci am intrat în panoul de administrare al domeniului oferit de eurid.eu și am transferat administrarea domeniului la un alt registrar: SC TES EURO MEDIA SRL. Astfel am recuperat domeniul și l-am reînnoit pentru încă un an pentru numai 26,73 lei.

Am cerut lămuriri de la Cyber_Folks pentru această factură și am primit un răspuns de tot râsul:

Asta în condițiile în care EURid.EU are o totală transparență în ceea ce privește tarifele percepute registrarilor:

Deși în cazul domeniilor .RO sunt alte taxe, iar ROTLD oferă o procedură ceva mai greoaie de administrare a domeniului, și în cazul acestor domenii se poate reînnoi domeniul în perioada de carantină fără a plăti taxe exorbitante, ci doar echivalentul taxei anuale de administrare a domeniului.

Dacă ți-a fost pe plac articolul, nu uita să folosești butoanele de mai jos pentru a-l distribui!

Twitter  Facebook  WhatsApp  LinkedIn  

Poți publica un advertorial pe blog

Află tot ceea ce trebuie să știi despre Advertorialele SEO

Publică un advertorial

Lasă un răspuns

Acest articol are 3 comentarii

  1. Stefan

    In general primești notificare cu câteva luni înainte să expire un domeniu…deci dacă în toată această perioadă nu îl reînnoiești înseamnă că nu ai nevoie de el.

    1. Grig

      Pierdeți din vedere esențialul: Dacă entitatea care gestionează TLD-ul prevede o perioadă în care îți poți răscumpăra domeniul, fără taxe suplimentare, intermediarul (registrarul) care pune taxe exorbitante din burtă nu este puțin cam mișel? Înțeleg că e taxa 4€ și poate că procesul nu este chiar automat, dar de ce nu pui o taxă de 12€? 8€ pentru ca Gigel să facă 10 click-uri pe tastatură îmi pare suficient, asta ca să nu vorbim că sunt destui intermediari pe piață care nu pun taxe suplimentare, dacă nu sunt impuse de entitatea care gestionează TLD-ul.

      Când te ocupi de câteva domenii ale tale, e ok sistemul cu e-mail-ul, dar când ești la rândul tău intermediar între registrar și utilizatorii finali, e mai greu să nu te confrunți cu astfel de situații …

  2. Vasile R

    Nu am reînnoit niciodată un domeniu aflat în carantină. Dețin mai multe domenii .ro și doar un singur .eu, iar pe cel din urmă l-am înregistrat pe 10 ani când a fost ceva promoție.